Våre navn er Regine og Henrik, to 4.klassinger fra data som for tiden bor i Bologna, “Italias Trondheim” og ikke minst bolognessausens hjemtrakter. Her studerer vi ved University of Bologna (Unibo), og vi hadde i utgangspunktet planer om å surfe glatt gjennom både Kpro, EiT og det som er av I- J- og K-emner her nede. Til slutt måtte vi bite i det sure eplet og ta første halvdel av 4.klasse hjemme i Trondheim før vi omsider fikk dratt sørover tidlig i 2021.
Bologna er en fin, historisk by nordøst i Italia, og universitetet her er faktisk kjent som det eldste i verden. Det er en fantastisk fin og livlig by, med perfekt størrelse hvis du ønsker noe mer intimt enn en storby, men fortsatt mye folk og liv og alt av aktiviteter og moro. Byen ligger strategisk plassert mtp. både innenlandsreiser og reiser til omkringliggende land. Det er gode togforbindelser til de fleste kule steder i landet, og byen er derfor (vanligvis) en perfekt destinasjon for de som vil bruke utvekslingen til å reise en del rundt. Med Bologna får du en kombinasjon av et historisk sentrum med yrende studentliv, og veldig fin natur og fine turområder i Bologna Hills rett utenfor bymuren. Byens sentrum er godt bevart, og det ser like stilig ut i virkeligheten som på bildene på google.
I sentrum er det et enormt utvalg av restauranter, barer, pene kirker og piazzaer, og nærmest hver minste kvadratmeter er dekket av uteservering. Det er høy spritz-føring, og ofte serveres det med noe attåt, hvilket er en helt decent lunsj; en såkalt aperitivo. Bologna er ifølge Wikipedia Italias mathovedstad, og alkohol-prismessig er det heller ikke et feil sted å reise til hvis du ønsker uante mengder samtaler med fremmede om hvor dyrt dét er i Norge (like up to 10€ for a beer!!).
Hverdagen i Bologna har blant annet bestått av munnbind, sol, språkkurs, sightseeing, turer, matlaging, aperitivo og gelato. Porteføljen på Untappd og Vino har eksplodert, og vi har lært at et variert kosthold i Italia vil si å variere mellom spritz og vin til pizzaen. Bologna er i likhet med Trondheim en studentby, og preges av studentenes aktiviteter. “Are you Erasmus?” er en mye brukt frase, og mtp antallet Erasmusstudenter som har vært her dette covid-semesteret, må det være helt sinnsykt mange her til vanlig!! Mange reiser hit alene og leter etter nye venner, og det er enkelt å bli kjent med mange ulike typer folk, både i form av trygge gløsinger om man ønsker dét, eller mer eksotiske vennskap av typen langdistanse.
Vi var heldige og fikk oppleve noen uker med gul smittesone i februar med ordentlig italiensk uteservering, matlagingskurs, åpne kirker og kortdistanse-reiser, men store deler av oppholdet vårt har vært i oransje smittesone med omtrent samme regler som i Norge. Med restriksjoner for hjemmebesøk har vi brukt mye tid på samlinger i en av de mange parkene på sørsiden av sentrum (Bologna Hills) som har mange fine gåturer, og som daglig fylles opp av studenter som spiller ball eller drikker billig vin i sola.
Festing og store samlinger er vel (sammen med reising) det som har blitt mest amputert av covid; vi har ikke kunnet delta på noen “organiserte” aktiviteter i regi av skolen, ANSA eller liknende, og vi har ikke hatt tilbud om sportsaktiviteter eller de ordentlige Erasmus-festene. De siste ukene har Italia heldigvis lettet litt på tiltakene, og åpnet både restauranter og mulighet for innenlandsreiser igjen. Vi benyttet da muligheten i et Italia uten turister til å reise til noen av de stedene som vanligvis drukner i dem. Vi fikk blant annet oppleve å ha Colosseum og Peterskirken i Roma så og si for oss selv, og vi gikk mellom byene i Cinque Terre uten å stå i kø. Det var ganske nice, og som førstegangs-besøkende i Italien ble vi blåst i bakken da vi i etterkant søkte opp hvor mange turister det vanligvis er på disse stedene (!!!). Da fant vi også ut at vi må rekke et besøk til Venezia før vi snart flyr hjemover, som enkelt nok bare ligger en liten togtur unna Bologna.
Det som gjerne omtales som universitetet ligger nordøst i sentrum, men campus for ingeniørlinjene ligger i totalt motsatt ende. I og med at avstanden ikke er så stor fra ende til ende, så er ikke det et stort problem, men det er greit å vite om man skal til Bologna selv og for eksempel planlegger å ta fag begge steder.
Selve undervisningen har stort sett vært digital og lignende den på gløs, men det er minimalt med opplegg utover forelesningene. Noen fag klinker til med et frivillig prosjekt eller en “mock exam”, men utover det er det ingen som har hørt om hverken øvingsopplegg eller konseptet med å legge ut tidligere eksamener. Professorene er sin egen herre, hvilket gir utslag i ulike eksamensformer -og varigheter, og mange av eksamenene er muntlige. Lite obligatorisk opplegg gjør dog fagene veldig overkommelige, og det skal være fullt mulig å ta seg litt fri fra skolen når man ønsker det. Man kan også stort sett velge mellom flere datoer for eksamen når den tid kommer, men må være forberedt på at semesteret både begynner og slutter senere enn i Norge. Vi har fått bestemme dato selv i de fagene vi har behov for det, men siden undervisningen først slutter i juni, får vi fortsatt en overlapp mellom eksamensperiode og sommerjobb. Med digitale eksamener løser det seg riktignok fint å ha eksamener både fra karantene og i jobbuker, men til vanlig kan det hende man enten må bli litt lenger eller ta eksamen enda tidligere enn oss.
Hvor skal jeg bo?
Selv syns vi det er aller finest sør i byen hvor vi får et snev av grøntarealer, samtidig som vi da er nære både midten av byen, turområdene og parkene i sør, i tillegg til ingeniørcampuset. Vi har bodd hele oppholdet i egen leilighet som vi leier via Airbnb, og på grunn av covid-rabatt har prisene for det omtrent vært som å leie en leilighet i Trondheim. Det skal sies at å kun ha ett soverom på to pers hjelper økonomisk (er det ikke egentlig derfor man får seg kjæreste i utgangspunktet?). Hadde det ikke vært for prisreduksjonen på Airbnb, hadde vi nok leid på ZappyRent eller brukt denne facebookgruppen for å finne noe sammen med noen andre, noe de fleste vi kjenner her nede har gjort. For de Italienske studentene virker det som det vanligste er å bo utenfor bymuren/sentrum fordi det er billigere, og å dele soverom med både én og to andre i kollektivet er også helt vanlig; flere av nordmennene vi har møtt her nede gjør det samme. Studenter får også busskort for 10€ hele semesteret, så det skal gå helt fint å bo litt billigere utenfor bymuren, selv om det skal sies at det som skjer, det skjer som regel innenfor.
Hvordan få seg venner?
Et vanlig sted å møte andre utvekslingsstudenter er på språkkurs (feks dette som vi tok og anbefaler (#annonse)) før skolestart, og mange holder kontakten via UNIBO sitt eget språkkurs gjennom semesteret. Det samme gjelder faget Introduction to Italian culture, eller andre fag med liknende navn, som er kjent som enkle fyllfag/K-emner for utvekslingsstudenter hvor mange møtes og holder kontakten. Hvis du skal til Italia (eller utveksling generelt?) er det også bare å innfinne seg med WhatsApp som kommunikasjonskanal, hvor store Erasmus-grupper gjør det enkelt å få kontakt med folk. Som nordmann føles det helt fjernt å slenge seg på når noen skriver “join us @ Piazza Maggiore 6pm guyz”, men her er det helt vanlig kommunikasjon mellom fremmede.
Vi er veldig fornøyd med vårt valg om å dra til Bologna til tross for en litt amputert hverdag her også, og snakker gjerne med deg som vurderer Bologna eller Italia for utveksling. Ta kontakt med oss på Abakus-slacken eller på mail (regine.ruud@abakus.no og henrik.forbord@abakus.no) hvis det er noe vi kan bidra med :D Hvis du er interessert i å lese mer om Italia og reisemulighetene slik de vanligvis er, finnes det artikler fra abakuler som har vært her tidligere; Janine, Cathrine, Frikk og Ida i Milano og Ingrid og Thea i Bologna.
Med det sier vi takk for oss og for at du gadd å lese vårt reisebrev. Masse lykke til med eksamener og vi ses til høsten! Ciao fra Regine og Henrik <3