Content banner
Skrevet av Vetle Roos Mangrud15. nov. 2022 kl. 10:31

Om Berkeley

https://letmegooglethat.com/?q=berkeley

Berkeley er ikke en veldig spennende by for å oppleve ting, men nabobyen San Francisco er veldig spennende. Den nærmeste nabobyen - Oakland - er på den andre siden veldig kjent for å være en av USA sine aller farligste byer.

Failed to load image...

Ikke Berkeley, San Fransisco

Reisemuligheter

Med tanke på at Berkeley ligger på vestkysten av USA, ligger alt til rette for å ta seg noen utflukter. Nasjonalparken Yosemite ligger kun en fire timers kjøretur unna, noe vi selvfølgelig har måttet utnytte! Etter å ha slaktet en usedvanlig kaloritung frokost på pannekakesjappen Denny’s står naturopplevelsene i kø i nasjonalparken. Mange av de vakre bakgrunnsbildene Apple bruker kommer fra nettopp Yosemite. For å få gå enkelte av turene trenger man å skaffe en permit på forhånd. Half Dome, en ikonisk steinformasjon, krever en slik permit, men det viste seg å være stor konkurranse om disse permitsene. Da loddtrekning tydeligvis ikke er disiplinen gutta stiller sterkest i, var løsningen enkel - forsere Half Dome på natten mens de lokale skogvokterne sover. I tillegg har vi besteget Clouds Rest, en fjelltopp som rager gode 3000 meter over havet. Det går gjetord om at man med perfekte forhold kan se Hawaii i det fjerne - en avstand på rundt 400 mil! Dessverre stod ikke stjernene på rekke akkurat den dagen, men vi ble likevel blåst av bakken over utsikten Yosemite kunne by på.

Failed to load image...

Her er et bilde fra den falske toppen man kommer til før den kravstore siste stigningen opp til toppen av Half Dome. Klokken er nå rundt 03:00 og fullmånen reflekterte godt i fjellgranitten.

Selv om Berkeley ikke er verdens største by med sine beskjedne 100 000 innbyggere, er vi bare en kort togtur unna storbylivet i San Francisco. Derimot tar vi sjelden toget, da Uber er en mye mer keeg løsning. Her er det blant annet en bar som selger drinker til usle 1 dollar fra klokken 18-19, 2 dollar fra 19-20 og så videre - det er tydelig at kassereren deres ikke har tatt høyde for øltørste abakuler! Her har LaBamba noe å lære *kremt kremt*

Senere i semesteret skal vi leie bil, og skal kjøre nedover langs USAs vestkyst mot Santa Barbara, før vi vender snuten østover mot Los Angeles og turer mot i Las Vegas. Løfter man blikket en liten smule er det muligheter til å få seg en knall ferietur til en ikke altfor dyr penge, og det må utvilsomt utnyttes når vi raker rundt i California. Det bør likevel nevnes at ting er ganske dyrt i USA, særlig med en dollarkurs som i skrivende stund ligger på rundt 10.7 kroner.

Failed to load image...


Failed to load image...University of California, Berkeley - Skole og søknadsprosess

Berkeley har veldig gode forelesere og gode fag. Det har blitt nevnt før i reisebrev fra Berkeley, men det faglige nivået i seg selv er god grunn til å dra hit. Det stemmer, men prisingen på $750 per unit er nok til å få selv de mest pripne Oslo-vest guttene med de dypeste lommer til å gape. De fleste her tar rundt 14 units, noe som oversettes til omtrent 32 studiepoeng på NTNU.

Skolesystemet i USA er noe annerledes fra Norge, og de aller fleste her er bachelor-studenter, hvilket de kaller undergraduates. Når du har fått en bachelorgrad blir du en graduate-student. Med tanke på at de som går NTNU datateknologi stort sett er her i fjerdeklasse, blir det en del graduate-fag. Disse fagene er litt mer slitsomme enn de på undergraduate nivå, og vi anbefaler å ta en blanding av undergraduate- og graduate-fag. Det er stort sett innleveringer hver uke, og spinkle mengder kok. Resultatet er mange flere timer brukt på skolearbeid per uke enn det vi hadde brukt på NTNU. Mye av karakteren din blir vektet av en sammensetning av lekser, labarbeider, rapporter og gruppeprosjekter. Følgelig er ikke exams og midterms like innflytelsesrike på karakteren din som de er i Norge. Det er behagelig, men vi merker det ikke blir like mye tid til å drikke seg sanseløs alle ukedager i Berkeley slik som det er i Norge på grunn av alt det ukentlige skolearbeidet.

Failed to load image...

Et av bibliotekene på campus

NTNU IDI har gjennom hele søknadsprosessen minnet mer om sirkusartister enn fakultetansatte. De er urimelig gjerrige på å godkjenne fag. Det, i kombinasjon med lenger svartid enn en under middels treg brevdue har ført til mye stress med å få fag godkjent. Særlig vanskelig er det dersom du går databaser og søk, da Berkeley ikke har mange fag som overlapper med obligatoriske databasefag.Failed to load image...

Deler av campus

Berkeley er veldig gode på maskinlæring, og kan derfor anbefales for Abakuler som går kunstig intelligens. Introduction to Machine learning er f.eks. veldig bra, men grunnet litt lite lineær algebra på NTNU føler man seg til tider som en Dragvolling som prøver å løse helt vanlige hverdagsproblem - stokk dum. En anbefaling er å unngå Jennifer Listgarten hvis mulig.

Bolig

Det er kanskje dyrt, men mange bor på gaten. Man ser mange slike “hobos” hver dag, og mange av dem har fått en skvett for mye fentanyl, en lokal favoritt.

Fra spøk til alvor, så er det veldig dyrt. Det vanlige er å betale rundt $1000-2000 i måneden. Hvis du har litt flaks kan du få det billigere. Vi betaler f.eks. $800 i måneden. Det er fordelaktig å bo på Southside eller så nærme som mulig Southside der det er der flest ting skjer. Selv bor vi i 2409 Milvia Street, knappe 15 minutter til fots fra campus.

 En vanlig hverdag

Det er ikke til å stikke under en stol at skolearbeid tar nokså mye tid i hverdagen, men selv om det er en del skole som må gjøres, sitter vi på ingen måte begravd i pensumbøker 24/7. Taco Tuesday på den lokale baren Raleigh’s er et konsept vi vet å dra nytte av - her selger de tacoer til $2 kaktuser pr stk og margaritaer til $5 bucks. Dette blir et naturlig samlingspunkt for studentene i byen, og det ryktes at forelesninger onsdag kl 8 er en idé selv Petter Stordalen ville rynket på nesen av.Failed to load image...

Noen andre sine tacoer som vi tok bilde av

Treningsmulighetene i Berkeley er veldig bra. Alle har tilgang til RSF (Recreational Sport Facility), et gratis treningssenter som inkluderer alt av vekter, møller og sportshaller. De har for eksempel to squashbaner som fritt kan benyttes. I tillegg finnes det ikke regn i California, noe som gjør det lett å legge joggeturen utendørs.

Failed to load image...

Løpebanen på Berkeley er farget som “The Golden State”

En vanlig helg

Med den workloaden man har på skolen her i Berkeley lever vi for helgene. En standard helg går ut på å levere de siste innleveringene fredags ettermiddag, for så å beinfly til nærmeste butikk for å anskaffe en tolver øl. Ølen er helt gratis etter man har gitt de som jobber i butikken rundt $5 smultringer. Alternativt kan man i USA vise frem sin personlige Glock og få 100% rabatt! Du kan få ulovlige automatgevær fra lokale våpenkonosører til $139.Failed to load image...De helgene Berkeley sitt amerikanske fotballag spiller hjemmekamp står vi som regel opp lørdags morgen for å knekke noen kubber på pregame før kampen starter, typisk en liten time inn i ettermiddagen. Tenk Oktoberfest, bare med en amerikansk signatur. Etter å sannsynligvis ha sett Berkeley tape går turen videre til et nytt vors før man tar turen til et såkalt fraternity for å glemme tapet fullstendig. I fraternity-området er det som regel alltid en stor fest å finne hvor de som bor der har hyret inn en DJ og varer som regel frem til festen blir avsluttet av snuten rundt midnatt.Failed to load image...

Failed to load image...

Failed to load image...Som tidligere nevnt i reisebrevet har vi reist en del, men de helgene vi ikke reiser er det stort sett flatfylla enten fredag eller lørdag. En litt uvanlig helg var derimot når vi var på vinsmaking i Sonoma-distriktet. Her ligger det mange vingårder og det ble en fin utflukt cirka en time unna Berkeley hvor vi fikk smakt god vin laget på Chardonnay og Pinot Noir druer.Failed to load image...

God stemning på Imagery Winery i Somona. Bonusspørsmål, hvilken vits ble dratt her?Failed to load image...Tips og triks

  • Veksle dollar før man kommer hvis kursen er god.

  • Spør tidligere Abakuler om arbeidsmengde i div fag, slik at man ikke sitter igjen med en for stor work load.

  • Vodka of the gods på Trader Joes - en hel halv gallon (2.3L) til kun 12 SYLTYNNE bavianer.

Kontaktinformasjon for spørsmål

Navn		Epost				Abakus-slacken, Facebook, LinkedIn
Olav Nomeland	olavanom@gmail.com 		onomeland
Jonatan Risåsen	jonatanrisaasen@gmail.com 	Jonatan Risåsen
Elias Joa 		eliasijoa@outlook.com 		Elias Joa
Jens Kristoffersen 	jensakrr@gmail.com 		Jens Kristoffersen
:us:
🇺🇸
33
:money_mouth_face:
🤑
30
:monocle:
🧐
12
:wine_glass:
🍷
11
:clap:
👏
11
:hamburger:
🍔
9
:nerd_face:
🤓
7
:cowboy_hat_face:
🤠
1

Kommentarer

Vennligst logg inn.