Content banner
Skrevet av Vetle Roos Mangrud7. nov. 2022 kl. 09:43

HEY MATES

Her kommer en liten oppdatering fra down under. Vi er Sandra x2, Haåkon x2, Natalia, Emilie, Julie, Carl og Juni (fra 4. klasse data hovedsakelig, inkludert to indøkere som fortsatt liker å kalle seg abakuler), som er på utveksling i Australia! Nærmere sagt Brisbane. En storby med masse å by på. Det er en grunn til at så mange av oss velger å bli et helt år. Her kommer en smakebit på hvorfor.

Brisbane

Brisbane er en utrolig fin storby som vi trives veldig godt i. Her kryr det av skyskrapere, gutter med mullet og nordmenn (mange nordmenn). I Brisbane bor det over 2 millioner mennesker, så en smule mer storby enn Trondheim kan man si. Rikt uteliv til enhver smak og masse shoppingmuligheter for de som liker det. Folkene her er også utrolig hyggelige og imøtekommende. Vi fikk alle sjokk første gang på bussen, da vi innså at ALLE her takker bussjåføren når de går av. 

Med en UV index over skalaen går vi (smarte) ikke ut uten solfaktor 50. På vinteren er det som regel 10-20 grader, og om sommeren blir det rundt 30 grader. Failed to load image...Skole

De fleste av oss går på University of Queensland, aka UQ. Det er dette universitetet de fleste fra dateteknologi og kommunikasjonsteknologi (og indøk… 😖 - Sandra) velger å studere på. Det er også NTNU-studenter som går på Queensland University of Technology (QUT), som også befinner seg i Brisbane. UQ er en veldig stor skole, med nydelig campus. Her finner man alt fra auditorier, lesesaler, parker, restauranter, caféer, bar, tannlege og frisør! Den første tiden gikk vi rundt som hodeløse høns i forsøk på å finne frem, men med litt hjelp av UQ maps (kok av MazeMap) finner vi frem. Failed to load image...Hvert fag her er verdt 2 poeng og man må ha 8 poeng per semester, aka 4 fag, så likt som på NTNU. Det har gått ganske greit å finne fag som godkjennes, og man kan se tidligere forhåndsgodkjente fag her (eller slide inn i dmsa vår for hjelp;))

Mange av fagene har såpass mange studenter at de har opp til 15 paralleller, så man får mulighet til å velge de man ønsker og legge opp timeplanen selv. En del av oss ville da selvfølgelig unngå skoledager rundt helg, for å kunne ta seg langhelger. Dette er veldig deilig, men i retrospekt litt optimistisk med skoledager fra 8 om morgenen til 7 på kvelden. Mye av opplegget er likevel ikke obligatorisk, og alle forelesningene filmes, så man kan mikse og trikse litt så kan hverdagen bli ganske chill.

Skolen ligger litt utenfor sentrum, så dersom man ønsker bo sentralt, må man regne med litt transport (10-30 min) til og fra skolen, men med buss til 1$ er det ganske greit.

Her down under er mye motsatt så vi startet på semester 2, som er skolens “vårsemester”. Skolen startet offisielt allerede 18.juli, men frykt ikke dersom du skal ha sommerjobb - vi fikk starte senere. De fleste 4.klassingene startet 1. august, og noen enda senere. Allerede i slutten av september var det en uke Spring Break, og semesteret slutter senest 19.november avhengig av eksamensdato. Semester 1 varer fra 19.februar til 17.juni, så vi får ekstrem lang jule(sommer)ferie<3

Cæsh money flow

Erasmus-stipend er dessverre ikke for oss på utveksling i Australia. Vi får heldigvis ekstra støtte av lånekassen til å dekke skolepenger (koster rundt 70k i semesteret🥵) og reisekostnader. Priser for både klær og mat er relativt likt (minus) som Norge, men matvarer kan variere etter klimasituasjonen (akkurat nå er druer og rød paprika luksus). Lån og stipend vil vi si dekker det man trenger for “vanlig” hverdag, men dersom man ønsker mye reising, utflukter, tull og fanteri er det anbefalt å spare opp litt ekstra. For det er utrolig mye gøy å bruke penger på i og rundt Australia;) 

Bosted

Å bo i Brisbane er for tiden relativt dyrt. I hvert fall om du ikke ønsker å dele rom hele tiden eller deler av oppholdet. Bør beregne ca 7000 til bo. Selv om prisen er stiv, kan man si at bosted er som gutte-shampo, der du får alt i en: leilighet, festlokale på taket, basseng, treningssenter, lesesal etc. Er dere heldige blir det billigere for dere neste kullene, da tidligere leiepriser (før korona) har vært på 4-5000.

Det finnes også mange studentboliger her, men etter vår erfaring er det like dyrt eller dyrere enn å bo privat, og mye mindre luksus.

Failed to load image...Reisemuligheter

Du vil nok føle på en feriefølelse selv med skolearbeid hengende over. Det er lett å ta dagsturer og helgeturer fra Brisbane. Brisbane har ingen strender (utenom en fake bystrand), men det er både sandøyer en fergetur utfor og surfeparadis en togtur unna (Gold Coast, Noosa eller Sunshine Coast). Hvis du er med i QUEST, UQ Surfers eller ANSA, blir det også arrangert turer i nærområdet. Byron Bay er en gjenganger sammen med de andre tre nevnte. 

Failed to load image...

Australia har ganske korte avstander til nye spennende steder og land man kanskje ikke ville reist til fra Norge. I Spring Break reiste noen av oss til Fiji, mens noen dro på roadtrip nordover til Cairns. Bali er også et steinkast unna, så det er mange av oss som skal dra dit på ferie rett etter siste eksamen. Med såpass lang juleferie får de som ønsker også muligheten til å utforske større deler av Asia, og både Japan, Sør-Korea, Filippinene, Vietnam, Laos, Kambodsja, Thailand og India ligger i kortene våre fremover. New Zealand og andre øyer utenfor Australia er også populære reisemål, og i mars drar noen av oss på to ukers cruise til New Zealand for nette 6000 kr inkludert mat og hele pakka (kjøp to - få to gratis, smil du har gjort en god deal). Failed to load image...Dyreliv 

Ser det giftig ut, er det mest sannsynlig det. Ser det ikke giftig ut, er det mest sannsynlig giftig uansett. 

We like:

Kangaroo <3 Koala <3 Hunder <3 Bush Turkey <3 Bin Chicken <3 Søte fisker <3

We don't like: Krokodiller </3 Portugisisk krigsskip </3 Slanger </3 Edderkopper </3 Haier </3 

Selv om det er mange skumle og snåle dyr her, ser vi heldigvis overraskende lite til de i hverdagen. Vi bor alle ganske sentralt og opp i høyden, så har heldigvis ikke hatt noen skumle intruders. Synes du likevel dette høres spennende ut er det bare å oppsøke de for litt thrill, om det så er på dyreparker eller in the wild. Noen gærninger her har for eksempel dykket med bull shark - verdens farligste hai (i Fiji vel å merke). 

Har lært at haier er snille og krokodiller vil rive deg i filler. Heldigvis må du litt lengre nord for å møte på de. Failed to load image...Tips

  • Ta med skjøteledning så slipper du å kjøpe mange adaptere. 

  • Du trenger flere bukser og gensere enn du tror (gjelder bare jenter i følge gutta)

  • Meld deg inn i QUEST (for internasjonale studenter) eller ANSA (norske studenter)

  • Ha bra forsikring f.eks if student utland super (spesielt hvis du stuper i grunt basseng eller mister mobilen annenhver uke)

  • Bruk NTNU vpn for å holde seg oppdaterte på viktige serier i Norge som Ex on the beach, 71 grader nord og Skal vi danse

  • Spis paprika mens du er i norge, for den har du ikke råd til her nede ;)

  • Del rom for å spare penger, er faktisk ganske koselig<3

See ya in Brizzy Baby!

:kangaroo:
🦘
30
:australia:
🇦🇺
24

Kommentarer

Vennligst logg inn.