Content banner
Skrevet av Hans Kristian Sande 17. jan. 2022 kl. 10:07

Heihei! 👋🏻

Vi har hatt et svært sjovt semester i København, og gleder oss til å fortelle dere om det! Vi heter Jenny (Almestad), Jenny (Yu), Hedda og Hanne, og går i 5. klasse på Datateknologi, henholdsvis spesialiseringene databaser og søk (Jenny Yu og Hedda) og programvaresystemer (Jenny Almestad og Hanne). 

Det er ganske uvanlig å dra på utveksling høstsemesteret i 5. klasse i stedet for i et semester/hele året i 4. klasse. Grunnen til at vi gjorde det slik er at korona medførte at våre utvekslingsplaner i fjor ble avlyst, men vi hadde fortsatt lyst til å dra utenlands likevel. Man må trikse og mikse litt med tanke på fordypningsprosjektet som må skrives på høsten i femte klasse, men det går helt fint! 

Failed to load image...



København som by

København er en fantastisk storby å være i, og den har så utrolig mye å tilby! Mens det ennå er varmt i luften så anbefaler vi å skaffe deg en sykkel (se “Tips og triks”) og bli kjent med byen 🚲☀️Man får oppleve byen på en helt annen måte, og samtidig nyte finværet! Om sommeren er det haugevis av parker å nyte solen i, og om vinteren kryr det av julemarkeder, og det kjente Tivoli endrer seg i takt med sesongene.

Den første måneden ble brukt til å utforske byen, bading, soling og reising. Fra København kan man reise direkte til nesten hvor som helst i verden. Med kort vei til flyplassen og gode temperaturer i Sør-Europa, ble det blant annet tur til Hellas og Spania på Hedda og Jenny Alm.

Danmark har også mange fine destinasjoner å by på. Tidlig i semesteret tok vi en dagstur til Møns Klint (Danmarks høyeste klipper), kun 1.5 time unna byen. I tillegg ligger den svenske byen Malmø kun en 30 minutters togtur unna byen. Med nærhet til både Sverige og Norge erfarte vi fort at København er et samlingspunkt for både svensker, dansker og nordmenn. Så om man har et ønske om å bli bedre kjent med naboene våres, kan vi anbefale København på det sterkeste😉

Failed to load image...



I København finner du kaféer og bakerier på hvert eneste gatehjørne, med nydelig dagsferske brød, annen bakst og ordentlig kaffe. ☕️ Byen er også et eneste stort mekka når det kommer til restauranter og spisesteder. København tilbyr autentiske matopplevelser fra alle verdenshjørner, og det er stadig noe nytt og spennende å oppdage. De ulike bydelene i København har hver sin egen stil, men alle tilbyr et bredt spekter av matopplevelser. Man skal dog heller ikke kimse av et aldri så lite pølsehorn fra 7/11. 

Man finner både endeløse muligheter for shopping og spising i sentrum, men du bør likevel prøve deg en tur på en restaurant, bar eller et utested i den beryktede Kødbyen. 🥩 Her er det mange perler å finne, og hele bydelen bærer et kult industrielt preg.

I helgene er det et hav av utesteder, klubber og barer å velge mellom, men du bør nok forvente å stå i kø en stund. Selv om det er verdt det, så er inngangsprisene på rundt 100-150 DKK på de fleste klubbene. 

Vi merket også at København er en by som mange besøker! Både guttetur, konferanser, jobbreise, besøke gode venner på utveksling (😉💋) +++ trakk kjente folk til byen, og da er det utrolig hyggelig å kunne ta dem med på Købens festligheter!

Failed to load image...



Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Vi (og de fleste andre fra NTNU) går på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) på utveksling. Skolen ligger i Lyngby, et stykke unna København sentrum. Det går heldigvis buss og tog dit, som gjør at man kan komme seg dit ganske greit, men det er litt tidkrevende (20-60 min, litt avhengig av hvor i byen man bor). Selv om vi alle bodde relativt sentralt, så bodde ingen i delen av byen som ligger mot DTU. Hvis man skal ha mye obligatorisk opplegg på skolen, så kan det være greit å bo på Østerbro eller Nørrebro, da det ligger nærmere DTU (ca. 20 min. med buss). 

Gjennom avtalen NTNU har med DTU var søknadsprosessen ganske grei (dvs. like kompleks som for alle andre steder, takket være IDIs opplegg), spesielt for oss som allerede har søkt utveksling et par ganger tidligere. 💀 Utveksling i Danmark gjør også at man får være med i utvekslings-/utenlandsprogram som Erasmus+ og ANSA, noe som betyr blant annet ANSA Julebord og en gavmild sum med stipend fra Erasmus.

Som sagt så var vi på utveksling på høsten i 5.klasse, noe som betyr at man må skrive et fordypningsprosjekt. Fordypningsprosjektet er et forberedende prosjekt for masteroppgaven, og den er obligatorisk for alle. Denne valgte vi å skrive remote ved NTNU. Det vil si at vi hadde digitale møter med våre veiledere fra NTNU, og slapp derfor å finne på egne prosjekt og finne veiledere i København. Fordypningsprosjektet valgte vi på vanlig måte gjennom NTNUs systemer i løpet av vårsemesteret i 4.klasse.

1 STP (brukes i Norge) = 1 ECTS (brukes i mange europeiske land)

I tillegg til fordypningsprosjektet (15 STP) må man ha ett fordypningsemne (7.5 STP) som skal ha noe sammenheng med prosjektoppgaven, og ett K-emne (7.5 STP). Da fagene ved DTU har 5/10 ECTS, endte vi opp med litt ulike løsninger; Jenny og Hedda tok et fordypningsemne på 10 ECTS og ett K-emne på 5 ECTS, mens Jenny og Hanne tok et fordypningsemne på 5 ECTS og to K-emner på 5 ECTS hver. Dette passer også veldig fint med tanke på at man må ta minst 15 STP på et universitet i utlandet for å få Erasmus-stipend 🤑

Dette opplegget fungerte helt supert, og vi føler ikke at det har vært noen ulempe med tanke på fordypningsprosjektet. Det var veldig beleilig å ha digitale møter (hvorfor har ikke alle bare det, IDI??), og dessuten endte mange som var i Trondheim opp med å ha digitale møter uansett på grunn av koronarestriksjoner. 

Fagene på DTU er veldig like som på NTNU. De har en plattform hvor de legger ut slides og kunngjøringer som ligner på Blackboard, og obligatorisk øvingsopplegg som ligner det man har vært borti før. Vanskelighetsgraden på diverse fag er også lignende. Kvaliteten varierer litt på foreleseren, sånn som i Norge. Fagene vi tok var enten lagt opp så de hadde eksamener i slutten av semesteret (før jul), eller at de var prosjektbaserte uten eksamen. 

Den største forskjellen fagmessig er at det finnes 3-ukersfag som går i januar. Det er mulig å ta færre fag i løpet av høstsemesteret, også ta noen av de  3-ukers intensive fagene i januar i stedet. Disse intensivfagene både begynner og har eksamen i januar, men kan da ignoreres resten av semesteret. 

Vi var ikke særlig mye på campus hvis det ikke var obligatorisk oppmøte. Tilfeldigvis for oss, så hadde Københavns Universitet et campusbibliotek som lå nærme oss, og vi leste der nesten hver dag. Det er et flust med campuser og biblioteker rundt om i København, så det er alltid lett å finne et sted å lese.

Failed to load image...



Bolig

Boligmarkedet i København er et herk!💥 Det er dyre priser, og utrolig mange leiligheter kommer umøblerte. Ofte leies rom i kollektiv ut møblerte, men å finne en fellesbolig for en gjeng er en større utfordring. Vi er fire stykker, men tre av oss bor sammen og sistemann bor et annet sted med en danske. Vi var heldige og fikk alt møblert, så det har vi ikke trengt å tenke på. Grunnen til at vi valgte å bo i byen, og så langt unna skolen, er fordi vi først og fremst kun har 2-3 fag hver (pga. vi skriver fordypningsprosjekt), og vi hadde lyst til å oppleve mer av byen København enn studielivet ved DTU. Dersom man vil være sammen med andre utvekslingselever og leve studentlivet sammen med dem, så finnes det mange studentboliger nære campus. Da kan man sjekke ut BaseCamp og Lundtofte for eksempel.

Hanne bodde midt i smørøyet, ved Marmorkirken i sentrum. Fra leiligheten var det 20 meter til nærmeste metro-stopp og kun 2 minutters gange til Kongens Nytorv og Nyhavn som er meget populært blant turistene. Her ligger også den ene enden av den aldri så kjente shoppinggaten kalt Strøget. Hanne måtte ut med noe mer cash i måneden enn resten av gjengen, men synes ikke det gjorde noe med tanke på størrelsen på leiligheten og den prima lokasjonen. I tillegg er jo Erasmus en god bonus. Med leiligheten fulgte også en roomie, som var verdens triveligste og skap-norske danske. Med sin forkjærlighet for ‘Hvite Gutter’, snus og Mango Ipa, var det aldri noe problem med hjemlengsel etter Norge og norske gutter. Det å bo i kollektiv med en jevnaldrende dansk dreng ga meg/Hanne en gylden mulighet til både å bli kjent med nye mennesker, men også lære enda mer av språket og den dejlige danske kulturen. Et eksempel på dette er når roomie kommer hjem stiv (= full) fra byen hver helg klokken 7 om morningen og er gira på å få meg med på nach. 

Failed to load image...





Resten av oss har bodd to ulike steder; Teglholmen i august-september og Amagerbro i september-desember. I august/september var Teglholmen et perfekt sted for oss! Da var det enda sol og sommertemperaturer, og vi hadde en brygge rett utenfor døren der vi kunne sole oss og bade! ☀️ Det var dyrere å bo der, i tillegg til at det var lengre unna skolen, sentrum og metrolinjer (var kun buss/tog), noe som gjorde at vi ikke valgte å bo der hele semesteret. På Amagerbro bodde vi mesteparten av tiden vår, noe som var like greit. Da høsten kom var det greit å ikke bo rett ved elva! I tillegg bodde vi utrolig nærme en metrolinje, noe som gjorde det veldig praktisk å komme seg rundt.

Failed to load image...



Om man ønsker å bo sentrumsnært anbefaler vi bydelene nærmest Indre by! Amagerbro, Vesterbro, Fredriksberg, Nørrebro og Østerbro. De 4 sistnevnte ligger på oversiden av «søene», som er tre innsjøer/vann midt i byen. Vi anbefaler å bo nærmest disse, særlig om man bor på Nørrebro og Østerbro, da det er et litt mer belastet område.

Tips og triks

  • Meld deg inn i “Nordmenn i København”-gruppa på Facebook, mye brukt til å finne bolig med andre nordmenn (og en del dansker, faktisk). Her legges det ut mange annonser, og man kan legge ut leietakerannonser selv.

  • dba.dk er Danmarks svar på Finn.no. Her fant vi vår bolig på Amagerbro. 

  • IKKE få deg CPR-nummer, selv om DTU anbefaler det.

    • CPR er et dansk personnummer, men det gjør at man meldes ut av Folkeregisteret i Norge og må til Skatteetatens kontorer for å melde seg inn igjen. 

    • Dog får man gratis lege hvis man har CPR. 

    • Fordelene man får ved å ha det veier ikke opp!

  • Lei sykkel hos Swapfiets 🚲

    • Man kan betale en månedlig avgift og få gratis reparasjon ved behov. Veldig beleilig hvis man bare er i Køben noen måneder.

    • Donkey Republic har sykkelutleie som tilsvarer Bysykkel i Trondheim 

  • Kjøp øl/vin/sprit på en 7/11 nære utestedet hvis køen viser seg å være så lang som man tror. Det vil uansett være billigere enn inne på kløben 🕺🏻

  • ❗I Danmark er det aldersgrense på 16 år for å drikke alkohol. Det kan derfor være lurt å bemerke seg aldersgrensen på utestedene man velger å dra på. ❗

  • Ord du ikke vil misforstå (dansk = norsk):

    • Vorspiel = Foreplay

    • Frekk = Dirty

    • Stiv = Full

    • Bolle = Pule

    • Tøs = Jente

      

Håper du som leser synes noe av dette var nyttig, og at det hjelper deg på veien til å finne utvekslingssted! 🌞Hvis du lurer på noe mer om utveksling i København eller om gjennomførelse av utveksling i 5.klasse så er det bare å sende oss en e-post eller en melding på Slack (kan ikke garantere aktivitet der etter våren 2022), så svarer vi med glede 😄❤️🤍jennyjinyiyu@gmail.com, hanne.olssen@gmail.com, jenny.almestad@gmail.com, hedda.ulve@gmail.com   

🇩🇰
18
:denmark:
🌭
14
:hotdog:
🗺
10
:world_map:
🍺
9
:beer:
😍
9
:heart_eyes:
🎓
8
:mortar_board:

Kommentarer

Vennligst logg inn for å kommentere