Content banner
Skrevet av Hans Kristian Sande 13. des. 2021 kl. 09:53

Buon Natale! Vi er tre søte og rare nordmenn som for tiden tilbringer tiden vår i Pisa i Italia. Vi går alle sammen fjerdeklasse på Datateknologi med Databaser og Søk som spesialisering. Nå er planen vår å ta hele fjerde året i pastaens og Khaby Lames hjemland. Her er litt av våre erfaringer og opplevelser fra tiden vår her så langt!👐

Failed to load image...



Byen Pisa

At vi endte opp i det skjeve tårns by var egentlig bare en stor tilfeldighet. Vi er tre glade gutter som drømte om utveksling til varmere strøk, pasta og vin, og dermed søkte oss optimistisk inn på universitetet i Bologna. Etter flere runder med NTNU-byråkrati fant de ikke plasser til oss der, så da kom de med en rekke andre alternativer. Da blinket den nord-vest italienske byen seg ut som en favoritt, og valget var tatt. 

Pisa i seg selv kan minne mye om Trondheim som by, både når det gjelder størrelse og studentmasse (ellers ikke så mye annet, selv om vi også har Arno aka den brune Nidelva). Det bor omtrent 90 000 ivrige (noen litt bråkete) mennesker her, hvorav ca 40/50 000 er studenter. Bykjernen er ikke den største, men det er alltid et yrende folkeliv her, spesielt i hovedgaten Borgo Stretto. Det er også mange turister året rundt, for det skal jo tas selfie med tårnet så klart! Det er utallige restauranter, barer og kaféer hvor man kan få seg en billig kaffé, pizza, vin eller en Aperol om man er i humør til det (noe man ofte er). 

Beachen ligger kun en kort busstur unna byen, og her kan man uten problemer chille til langt ut i oktober. Tar du bussen en annen retning er det også mange muligheter for turer i diverse fjell som kretser rundt byen. I tillegg er det gode sti-muligheter for jogging, så mulighetene for utendørsaktiviteter er gode. Om du er en av de som heller pumper jern på gymmet for å holde kroppen i gang er det litt mer komplisert. I Italia må man fikse et helsebevis for å kunne bruke treningsstudioer. Kan være litt hassle, men etter dette er fikset, er du good to go! 

Failed to load image...


Failed to load image...



Reisemuligheter

Hovedgrunnen til at vi til slutt valgte Pisa, utenom det skjeve tårnet, var for de gode reisemulighetene. Tog-nettverket er veldig bra i Italia, og det er både raskt og billig å reise mellom byene her nede. Vi har allerede vært i Milano, Bologna, Roma, Venezia og Cinque Terre, i tillegg til flere turer til Firenze, som er den nærmeste stooor-byen. Til våren planlegger vi flere turer, spesielt nordover til Alpene for å stå på ski og sørover til Napoli og Amalfikysten. 

Flyplassen i Pisa ligger i gangavstand fra bykjernen, og gir også gode muligheter for reise rundt til Europas-storbyer for en slikk og ingenting. Reiste en tur i Brussel for 16€ tur/retur. Smiler, fordi det er en god deal 😁Er også mulig å reise til byer som Madrid, London og Paris for mindre enn en sekser med Tubis.

Utvekslingsoppholdet i Pisa er nok ikke som et standard opphold i en storby. Vi rennes ikke ned av utesteder, barer, severdigheter og modeller på Tinder. For vår del har det betydd at vi har reist en del rundt og fått opplevd mye i andre byer! Vi tar ofte to/tre uker i Pisa før vi gjerne tar en langhelg/uke et annet sted i Italia for at det ikke skal bli for ensformig. Kribler det skikkelig i dansefoten og man virkelig ønsker seg en større cløb enn de to legendariske utestedene i Pisa går første toget fra Firenze hjem 0430, og du er i seng til 0600. Det får man unne seg!

Som høydepunkter må vi trekke frem turen til Roma. Vi reiste nedover med 20 andre til Den evige stad. Dette var virkelig en opplevelse, blant annet med utallige severdigheter og et yrende uteliv, og et tog for Erasmus-studenter som man kunne delta i. Selv om gutta valgte å holde seg på utsiden av alle attraksjonene var det fortsatt minneverdig (hva er vitsen med å gå inn, når man kan se fra utsiden??) I tillegg var turen til Bologna, en annen studentby, verdt å notere seg. Bologna har sikkert 10 ganger så mange norske utvekslingsstudenter enn Pisa (7 vs 70), så det var deilig med et norsk vors til en forandring (engelsken får virkelig kjørt seg her nede)🎉Venezia er også flott, men her synes vi en dagstur er tilstrekkelig. Vi holdt oss også på god avstand til gondolene, men om man ønsker å bruke (alle) pengene sine på dette, så er det sikkert en koselig opplevelse. Vil heller anbefale KFC ved togstasjonen, en virkelig perle.

Failed to load image...





Skole og søknadsprosess

Vi går på Universitetet i Pisa (Unipi), som er ett av tre universiteter i Pisa. Universitetet er fordelt på en rekke fakulteter og bygg rundt om i byen. Dette betyr at man mest sannsynlig ikke har alle timene sine i samme bygg. Det har ikke vi merket så mye til ettersom vi har hovedsakelig holdt hjemmekontor da vi fant ut at man måtte ha munnbind på skolen, og vi har dessuten gode arbeidsplasser hjemme. Skolen opplevde vi som et fint bygg, med helt ordinære klasserom/saler, men stygge doer. Dette semesteret har det vært mulig å følge forelesninger både digitalt og fysisk. Har uansett vært mer populært blant de fleste i vår krets å se forelesninger online og heller jobbe på kaféer, biblioteker eller hjemme. 

Søknadsprosessen for oss var ganske lang, og litt kronglete. Hadde ikke fått godkjent fagplan fra Unipi før vi kom hit i september. Det ordnet seg heldigvis fort her nede da semesteret nærmet seg med stormskritt. Da viste det seg at vi hørte til Computer Science Department, og ikke Information Engineering Department som vi først ble henvist til. Da dette var på plass, så gikk prosessen ganske smertefritt. Vår erfaring er at det meste ordner seg til slutt, selv om det fort kan bli mange og lange mail-tråder. Det viste seg for oss at alle fagene vi hadde satt opp var good, så da slapp heldigvis vi å styre så mye med bytting av fag, som vi vet mange har gjort før oss. 

Når det kommer til fagene er vi stort sett fornøyde. Nivået er omtrent det samme som på NTNU, men opplegget er helt ulikt. I de tre fagene vi har, utenom Italiensk for nybegynnere, så unnagjør man først forelesninger, før man har et gruppeprosjekt med vurdering. Deretter skal man presentere prosjektet sitt, og så til slutt er det muntlig eksamen. Det er heller ikke oblig oppmøte eller øvingsopplegg underveis, så man må være disiplinert for å gjøre noe skole.

Vi deltok også på et 4 ukers språkkurs i september. Undervisningen her nede starter ikke før siste uken i september, så man rekker å fullføre språkkurs i god tid før forelesningene begynner. Lånekassen har en ordning som gir studenter som tar språkkurs og minst ett fag på det språket (ikke engelsk, dansk eller svensk) rundt 22 papp i støtte. Det kommer godt med om du ønsker litt ekstra pesto på skiva. Vi meldte oss også opp til et fag på universitetet: Italiensk for utvekslingsstudenter (4 ganske greie studiepoeng). Det har holdt italiensken vår noe parat når det stort sett går i norsk og engelsk. 

Failed to load image...



Erasmus

Når det kommer til sosiale arrangementer har vi i hovedsak blitt kjent med andre Erasmus-studenter gjennom ESN (Erasmus Student Network), som har lagt til rette for masse sosiale arrangementer som fester, utflukter, middager osv. For tre nordmenn som er litt for glad i å se på Farmen og Lego Masters har dette vært veldig bra og gjort at vi har blitt kjent med mange nye folk fra hele Europa. Det er også diverse “interessegrupper” der man kan drive med stort sett det man ønsker, for eksempel fotball, fjellturer, sjakk e.l. Vi har vært veldig aktive i fotballgruppen, og har spilt 1-2 ganger i uken i semesteret. Flott måte å bli kjent med folk, og samtidig holde seg i form og sette Norge på kartet. Må vel være lov å si at styrkeforholdet Norge vs Italia i fotballgruppen vår er et litt annet enn på profesjonelt nivå :) 

De arrangerer også en slags fadderperiode i de første ukene av semesteret (både høst- og vårsemesteret :o). Da er det arrangementer hver dag, med stor variasjon (litt som Abakus sin egen FP). ESN disket opp med arrangementer som bli-kjent-middag, city-tours i diverse byer, samt fester og dager på stranden. I tillegg insjet de stort sett hver dag på at man kunne møtes ute for litt kvelds-sprell. At det var så mange muligheter i starten av oppholdet gjorde at man raskt fikk seg venner, noe som er kjekt å ha! Anbefaler å sjekke ut ESN Pisa på Insta hvis du ønsker et bedre innblikk i hva man kan vente seg.

Failed to load image...



Bosted

Å skaffe seg sted å bo i Pisa (i hvert fall for kravstore nordmenn), kan være krevende. Spesielt når man er tre stykker, og gjerne ønsker seg et fint sted. Vi hadde fått anbefalt fra universitetet at vi ikke burde leie usett, og det er vi mildt sagt glade for at vi ikke gjorde. Vi var derfor innom flere Airbnbs før vi til slutt fant en bra leilighet. Vi hadde ordnet et par visninger på forhånd, men her opplevde vi meget dårlig standard og bilder som ikke samsvarte med virkeligheten. Vi bor nok generelt litt dyrere og finere enn de fleste i Pisa, men betaler allikevel mindre enn vi gjorde i Trondheim, så vil absolutt si at det er verdt det. Det er verdt å nevne at vi kun har to soverom, men her har vi funnet en fin rulleringsordning slik at det blir rettferdig, og at alle får like mye tid på master bedroom. 

Idealista (https://www.idealista.it/no), Immobiliare (https://www.immobiliare.it) og Housing Anywhere (https://housinganywhere.com) var nettsider vi forsøkte å finne bolig på til å begynne med. Så det er mulig å ta en titt også. For vår del viste det seg at dette bar lite frukter. Vanskelig å finne noe fint til tre stykk, dårlige annonser, og vanskelig å få kontakt med utleiere. En titt er greit før man drar, men som sagt ville jeg nok sett med egne augo før jeg signerte noe. Vil også anbefale å ta en titt på Airbnb, som vi gjorde. Godt mulig å skyte gullfuglen her. Evt bare flytte inn i kåken vår.

Når det kommer til områder i byen det er nice å bo, så ville jeg sett på området markert på kartet under. Ikke at det er mer enn 20 min å gå til alt man trenger i byen, men her unngår man de mest lugubre strøkene, kort vei til flere butikker, barer, restauranter ++.

Failed to load image...



En vanlig hverdag

En vanlig dag i Pisa består ofte av et par timer digitale forelesninger. Et par dager i uken er det også fint å bryte opp dagen med en lunsj på en kafé/restaurant i sola for å få i seg tilstrekkelig med vitamin d og bevare litt av brunfargen, samt og få servert en lunsj som er noen knepp opp fra toast på kontoret. Vi synes kaffe fortsatt smaker ganske middels, men det er visst en viktig del av kulturen, så vi får vel bare krige det i oss. På kveldene har vi ofte spilt fotball med andre Erasmus-studenter, vært på andre arrangementer eller benyttet oss av det enorme mangfoldet av strømmetjenester på skjermen. Vi har også variert på å lage middag selv, eller å spise ute. 



Failed to load image...



Tips

Her er noen lenker som kan være verdt å ta en titt på:

Facebook-side for Erasmus Student Network:

https://www.facebook.com/pisaesn

Her er lenke til data-fagene vi tar dette semesteret:

https://computer.ing.unipi.it/home 

General information from the University: 

https://www.unipi.it/index.php/study/itemlist/category/417 

 

Kontakt

Hvis du lurer på noe mer er det bare å ta kontakt på Facebook eller på Abakus-slacken, så skal vi nok få svart på det dere lurer på.

Eivind Dovland - eivind.dovland@gmail.com - eivinddovland

Ferdinand Ward Ådlandsvik - ferddi98@gmail.com - ferddi98

Eirik Olav Aa - eirik.olav.aa@gmail.com - eirikolav



🍝
23
:spaghetti:
🇮🇹
23
:it:
12
:soccer:
💅
10
:nail_care:
🤡
7
:clown_face:

Kommentarer

Vennligst logg inn for å kommentere