Content banner
Skrevet av Hans Kristian Sande 6. des. 2021 kl. 09:45

Vi er Ronja, Katrine og Elin fra 4.klasse på Data, og for tiden er vi på utveksling i deilige Barcelona! Det tok ikke lange tiden fra vi kom hit at vi bestemte oss for å bli her i et helt år. Hvorfor? Det skal dere få vite i dette reisebrevet. I tillegg skal vi komme med våres beste tips for de av dere som vurderer utveksling i Barcelona. Vamos!

Barcelona - byen som har alt

Mange kjenner Barcelona som en storby, eller som den fotballklubben der Messi spilte (ikke nå lenger dessverre 💔). Barcelona er hovedstaden i Cataluña (region i Spania) med 1,6 millioner innbyggere. Byen byr på alt fra strand til kulturelle opplevelser og storbyliv. Hverdagen her føles for det meste som en god og lang ferie. Det er gode muligheter for reising og du møter mange nye mennesker! Klimaet i Barcelona er upåklagelig. I motsetning til Trondheim hvor høsten er i gang i slutten av sommerferien, melder ikke høsten her sin ankomst før i november. Likevel går spanjolene rundt i dunjakke fra september, selv om temperaturen er rundt 20.



Failed to load image...





Språkskole

Selv om studiehverdagen ikke begynte før i september, reiste vi hit i begynnelsen av august. Da hadde vi god tid til å ta oss ferie, finne et permanent sted å bo og gå på språkskole før universitetet startet. Språkskolen vi gikk på het Ole languages, og kan virkelig anbefales!  På skolen ble vi delt inn i mindre klasser med forskjellige vanskelighetsgrader. Noen av oss kunne spansk fra før, mens noen av oss hadde ingen forkunnskaper. Begge utgangspunktene var like velkomne. Vi var ca. 5 -10 stykker i hver klasse og “skolehverdagen” besto hovedsakelig i å skravle på spansk. Her lærte vi mye om den spanske kulturen og generelt om Barcelona, i tillegg til at vi knyttet gode vennskap med andre internasjonale studenter. En vanlig skolehverdag besto gjerne av skole i fire timer, etterfulgt av strandbesøk, kulturelle opplevelser, eller andre festligheter. 



Failed to load image...





Reising

Med litt ekstra lommepenger fra Erasmusstipendet bestemte vi tidlig at vi ønsket å reise og oppleve flere deler av Spania. Barcelonas beliggenhet er svært optimal når det kommer til å reise både innenlands og utenlands. Det er mulig å reise til utallige feriedestinasjoner  med både fly, tog, buss og båt. Etter at vi var ferdig med språkskolen reiste vi blant annet på ferie til Valencia og Ibiza. I tillegg har ANSA, som er en norsk organisasjon for studenter i utlandet, arrangert turer til blant annet Madrid og Milano for en billig penge. Katrine dro nytte av tilbudet om Milano og fikk besøkt andre studievenner som er på utveksling der. 



Failed to load image...





Det er også fint å dra på dagsturer til steder i nærheten av Barcelona. Vi har blant annet vært på fjelltur i Montserrat, og besøkt flotte Costa Brava. Neste semester planlegger vi å dra til Marocco, Tenerife og reise sørover på roadtrip.

Studiet 

Ettersom det var mange søkere på få plasser endte vi opp med å gå på to forskjellige fakulteter her i Barcelona. Ronja og Elin går på fakultetet for data og informatikk(FIB), som er det data- og komtekstudenter vanligvis går på. Katrine, som har litt dårligere karakterer, endte opp med å gå på et fakultet litt mer rettet mot Industrielle ingeniøremner (ETSEIB). Selv om de to fakultetene tilhører samme universitet opererer de ganske uavhengige av hverandre og opplevelsene vi har hatt har derfor vært ulike.

Om du noen gang har hørt uttrykket “Mañana, Mañana” er dette et uttrykk som passer svært godt til skolesystemet her i Barcelona. Sammenliknet med NTNU, kan man si at fagene her “flyter” litt mer. Det er ikke uvanlig at foreleserne endrer fagets plan og det er heller ikke uvanlig at noen forelesere er for sent til timen. Det kan også skje at foreleserne har glemt å skrive opp forkunnskaper på fag og at man plutselig ikke er helt kvalifisert for faget likevel. Dette vil vi derimot si er en del av sjarmen med utveksling. Karakterene man får her i Barcelona blir konvertert til godkjent/ikke godkjent av NTNU, og vi lever derfor med holdning om at alt ordner seg. Det har det hvert fall gjort for oss frem til nå, så satser på at det fortsetter å gjøre det!

Hovedforskjellen på fagene her i Barcelona og på NTNU er at fagene her, uavhengig fakultet, likner noe mer på fagene man hadde på videregående. Fagene her består av små klasser, kontinuerlig evalueringer og aktivitet i timen belønnes. I tillegg teller gjerne eksamen bare en liten andel av den totale vurderingen i faget.

Felles for både FIB og ETSEIB er at hvert fag her gir som oftest få studiepoeng, sammenliknet med NTNU hvor mesteparten av fagene tilbyr 7.5 studiepoeng. For å finne fag tilsvarende Kundestyrt prosjekt, som er et fag i fjerde klasse med 15 studiepoeng, måtte vi derfor velge fire fag her. Dette er en av hovedårsakene til at alle vi tre jentene valgte å ta et fag på NTNU mens vi har vært her. Dersom du vurderer dette, vil vi anbefale å velge et fag som ikke har obligatorisk oppmøte og heller kanskje ikke har eksamen. Faget vi valgte å ta var dermed TDT4259 Anvendt data science. 

Med tanke på søknadsprosessen vil vi trekke frem at det er lurt å ha i bakhodet at dersom man søker utveksling for et helt år på et sted, er det ikke nødvendigvis mulig å endre sted etter et semester. Det tillot ikke utviklingskontoret på NTNU i år.

FIB (Det riktige fakultetet)

På NTNU går vi Programvaresystemer, mens her tar vi fag fra Master in Artificial Intelligence (MAI) og Master in Innovation and Research in Informatics (MIRI) som tilhører Facultad de Informática de Barcelona (FIB). Det finnes en tilsvarende master for Programvaresystemer, men ettersom alle fagene tilhørende denne masteren er på spansk valgte vi derfor ikke dette. Prosessen med å finne fag er som regel et styr når man reiser på utveksling, og FIB var intet unntak. Det som gjorde prosessen knotete var å finne fag som utvekslingsstudenter kan velge ettersom mange fag er forbeholdt spanske studenter. De spesifikke fagene vi ikke kunne ta, fikk vi tilsendt på mail av FIB. 

Våre beste tips til å finne fag er følgende:

  • Følg nøye listen med fag man ikke kan ta som utvekslingsstudent. 

  • Sjekk at fagene du finner ikke krasjer ved å legge de inn i denne kalenderen 

  • Når du har lagt inn fag i kalenderen, sjekk at det ikke står URV foran navnet på klasserommet faget undervises i. Dette innebærer at faget er i Tarragona, som er en time utenfor Barcelona.

  • Inne på hvert fag sin fagside står det som regel listet opp forkunnskaper man må ha for å kunne ta dette faget. Disse må være oppfylt for at man skal kunne få lov til å velge dette faget. 

Det er ikke så lett å direkte sammenligne vanskelighetsgraden på fagene her med NTNU sine fag. For oss har det å hovedsakelig ha AI fag uten noe særlig bakgrunnskunnskap innen AI vært utfordrende, men overkommelig. 

ETSEIB 

Dersom du ikke kommer inn på fakultetet for data og likevel ønsker å reise til Barcelona, er denne delen interessant å få med seg. For det finnes nemlig andre veier man kan gå for å komme inn på universitetet. ETSEIB er fakultetet som studenter fra Kyb og I&IKT søker seg til når de skal på utveksling. Dette er et stort fakultet, og dermed stor sannsynlighet å komme inn på. Når det kommer til å finne fag, er det litt begrenset hvilke datafag man kan velge. Til gjengjeld er mesteparten av fagene jeg (Katrine) tar nokså enkle. 

Søknadsprosessen og påmelding til fag på ETSEIB gikk veldig fint for min del. Så lenge du sender inn de fagene du ønsker å ha når du søker på skolen, så vil du få førsteprioritet på fagene. En liste av alle fagene du kan ta finner du her. Har du ikke gjort det, kan du derimot risikere å ikke få plass i fagene. Det gjelder derfor å være litt på med å få forhåndsgodkjenning av NTNU før du søker til skolen. Hvis man skulle ha problemer med påmelding og søknader til ETSEIB, så er  de ansvarlige for utvekslingsstudenter alltid hjelpsomme og svarer ganske fort.

Bosituasjon

Å finne et sted å bo i Barcelona kan være utfordrende. Mange annonser man ser på nett gjenspeiler ikke leilighetens faktiske standard, og for å unngå å bli lurt anbefales det å dra på visning for å se hvordan leiligheten faktisk ser ut. Vi leide en airbnb de to første ukene, mens vi lette etter leilighet og dro på visninger. Nettsiden vi brukte for å finne leilighet heter Idealista, og fungerer som en spansk versjon av Finn.no. Når det kommer til valg av område å bo i, er det lurt å styre unna de shady områdene. El Raval er et svært sentralt område i Barcelona, men kan ofte føles litt utrygt å vandre i spesielt på natten. Det samme gjelder Barceloneta. Dette er et område som ligger nærme stranden, men som dessverre har et rykte på seg for å ha mye lommetyveri. Om du derimot velger å bo i Eixample burde du kunne føle deg trygg. Vi bor alle tre i dette området nå og er veldig fornøyde! Det er en del lommetyveri i Barcelona, men så lenge man ikke er naiv og tar forhåndsregler burde det gå bra! Det har hvert fall gått greit for oss, hittil…



Failed to load image...





Økonomisk støtte 

En fordel med å reise til Barcelona er at man som Erasmusstudent ikke trenger å betale noen skolepenger. Man vil også kunne få et Erasmusstipend på ca. 4000kr ekstra hver måned i tillegg til støtten man allerede får fra Lånekassen. Et annet tips vi vil anbefale på det sterkeste er å søke om å få et språkstipend fra Lånekassen. For å få dette innvilget må man ta fire ukers språkkurs, for så å fullføre et fag på spansk. Se mer informasjon om dette her. Med tanke på at det generelt er billigere å bo og leve i Barcelona, vil man med andre ord kunne har litt mer å rutte med 🤑🤑



Dersom Barcelona høres ut som noe for deg, har vi mye mer å fortelle så er bare å ta kontakt med oss på facebook eller abakus-slacken!

I tillegg er Hedda Sofie Tellefsen (heddastellefsen@gmail.com, Datateknologi, Databaser og søk), Fredrik Bjørnland (Bjornlandfredrik@gmail.com, Datateknologi, Kunstig intelligens) og Mathias Holm Grünfeld (Jmathiashg@gmail.com, Kommunikasjonsteknologi og digital sikkerhet) også tilgjengelig hvis dere lurer på noe.

🇪🇸
12
:es:
✈️
7
:airplane:
🙌
6
:raised_hands:
🗺
5
:world_map:
👌
4
:ok_hand:
🎓
4
:mortar_board:

Kommentarer

Vennligst logg inn for å kommentere