Content banner
Skrevet av 8. sep. 2021 kl. 17:38

Krøniken er en spalte der readme ønsker å dokumentere Abakus’ historie fem år av gangen. I denne utgaven dekker vi 1988–1992 – en periode der Abakus’ eksistens hang i en tynn tråd, og LaBamba hadde enormt mye åpent.

Først publisert i readme utgave 06, 2016

Opprinnelig tekst av Hans Gyldenhet Det Er Bare Å Gjøre Det – Stein-Otto Svorstøl og Hans Nynorskhet Kongen av Gløsløken – Mats Byrkjeland

Å være datastudent for 25 år siden er ikke det samme som det er i dag. Studiene var forskjellige, teknologien var forskjellig, og linje- foreningen var forskjellig. Internettet var fortsatt ikke en del av folks hverdag, og det å være student ved Datateknikk virket nok ikke så ulikt det å være student ved Elektronikk. Det som derimot ikke kan sies å ha forandret seg så mye er studenters tørst etter alkoholholdig drikke.

Tilbake til Omega

Sanctus Omega Broderskab er Abakus’ far, ettersom datastudiet stammer fra studiet i elektronikk. Abakus startet nemlig med at en gjeng fra Omega brøt ut for å starte en forening som var mer faglig tilpasset datastudiene. Men i 1990 begynte styret å snakke om å atter bli en del av Omega, som en slags faggruppe. Årsaken var manglende deltagelse på arrangementer. Problemet var at med to foreninger, konkurrerte man om de samme studentene. Dessuten opplevde flere det som forvirrende at man hadde to foreninger å forholde seg til. Abakus var jo for de datastuderende, men det kunne også Omega være. Data og elektronikk var nemlig ikke like adskilte som i dag.

Styret startet arbeidet med en sammenslåing ved å ta kontakt med Omega og høre hva de tenkte. Forutsetningene var blant annet egen økonomi, og at LaBamba skulle være heltuavhengig som tidligere. Omega var positive, og det ble gjennomført et møte hvor man diskuterte hvordan det kunne gjennomføres og fungere i praksis. Planen var at Abakus skulle være en slags faggruppe, som Omega foreslo kunne kalles Stikkontakten.

I forbindelse med at LaBamba skulle være uavhengig, måtte man også sørge for at Sit tillot Omega å ha to kjellere: både LaBamba, og deres gamle kjeller Omega Kielder. Ut fra det som er nedtegnet rundt dette, lot ikke dette seg gjøre. Omega ble dessuten ganske lunkne etter hvert, uten at Abakus har nedtegnet noen grunn for det, så i styrets årsberetning for 1992 står det at planene ble lagt på is.

På generalforsamlingen dette året endret man formuleringen i det som da het «Lovene» til at foreningen var for de datainteresserte studentene. Man endret også navn på «formann» og «viseformann» til «leder» og «nestleder».

Liv på LaBamba

Videre gikk Abakus sin vante gang. LaBamba arrangerte fester hyppig – faktisk nesten hver fredag og lørdag, gjerne til klokken fem morgenen derpå. I 1990 ble prisene på edeldrikke satt ned, slik at LaBamba ble den klart billigste kjelleren på Moholt. Dette nevnes som en trolig årsak bak det svært gode oppmøtet – med unntak av førsteklassingene, som glimret med sitt fravær. På høsten arrangerte LaBamba nachspiel etter både Listingløpet og Omegas Phaestum – begge til stor suksess. Det ble også arrangert et drøss av vorspiel på kjelleren, særlig høsten 1991. Det var ikke uvanlig å ta noen pils på LaBamba før man dro på UKE-konsert på Studentersamfundet. Det gikk svært bra med LaBamba i 1991. Omsetningen økte med hele 80 % sammenlignet med året før, noe som trolig var en følge av effektiv blesting og diverse oppussing. Det ble blant annet kjøpt inn en stor vifte, et nytt kjøleskap, og et pokerbord til lokalet.

Men det var ikke bare fryd og gammen på Moholt. I 1990 gikk alle kjellerne sammen om å vedta en ordning der man måtte vise medlemskort på kjellerne. Dette var fordi det var blitt opplevd bråk med folk som ikke var studerende ved NTH. Og apropos bråk: De sene stengetidene førte til at alle kjellerne ble pålagt å holde stengt fra november til over jul i 1991, på grunn av støyklager fra naboer.

Aggressiv rekruttering

Høsten 1991 ble det tatt i bruk diverse nye metoder for å hanke inn ferske førsteklassinger til linjeforeningen. Det ble laget en Abakus- «film»: en dramatisert fortelling i to-spors lyd og lysbilder. «Magasin for uformaterte» ble delt ut for første gang. I tillegg sto to gærne styremedlemmer på ski ned auditoriet F1. De forsøkte dette året etter også, men da stoppet NTH Drift dem i siste liten.

Fokus på fag

Noe styret brant for var at Abakus skulle være med på å styrke det faglige tilbudet for datastudentene. Dette var hovedtanken bak ideen om Abakus som faggruppe under Omega. Da det ikke skjedde, ønsket likevel styret å videreføre tanken om Abakus som en faglig service-organisasjon for alle studentene ved dataavdelingen.

I 1992 jobbet styret med å lage en katalog over emnene man kunne velge. Den skulle inneholde beskrivelser skrevet av og for studenter. De forsøkte å søke IDT om penger, men de syntes katalogen var for subjektiv, for lite balansert, og at det var for mange sider. Det ble snakk om at de heller kunne sponse Abakus generelt hvert år, enn per tiltak.

Den viktigste hendelsen denne perioden er nok at man endelig bestemte at vi var uavhengig av Omega, mye takket være Sit og LaBamba. Dette banet veien for hva som skjer de neste fem årene: LaBamba blir pusset opp og Bedkom må avvise bedrifter etter stor pågang.

Kommentarer

Vennligst logg inn for å kommentere