Jeg heter Magnus Strand, gÄr i 3.klasse og er for tiden pÄ utveksling ved Politecnico de Milano. Her skal jeg vÊre hvert fall frem til sommeren, mest sannsynlig gjennom hÞstsemesteret ogsÄ. Som en av de fÄ som valgte Ä reise pÄ utveksling vÄrsemesteret 2021 skal jeg dele noen av mine erfaringer sÄ langt.
Milano har sÄ og si alt man kan Þnske seg. En varm storby med gode reisemuligheter og nÊrhet til alpene og dolomittene. Uansett hvor du er i Milano er det kort vei til pizza, pasta, Aperol, gelato, kultur eller shoppingmuligheter. Dette er noen av Ärsakene til at jeg valgte Ä reise hit, forelÞpig er det ingen ting som har vÊrt under forventning, vil si jeg har truffet blink.
ï»ż
Jeg begynner med det âobligatoriskeâ, nemlig skolen og det administrative rundt utvekslingen. En liten disclaimer her er at jeg har byttet fra datateknologi til indĂžk og gĂ„r nĂ„ i 3.klasse. Men ettersom jeg gĂ„r Computer Science and Engineering i Milano, og 5 av 6 fag er tekniske kan jeg nok svare pĂ„ det meste en abakule lurer pĂ„ knyttet til skole i Milano. Den eneste forskjellen er at jeg har vĂŠrt gjennom faggodkjenningen til IĂT, ikke IIK eller IDI.
Skolehverdag
Politecnico de Milano er en av de mest anerkjente ingeniĂžrskolene i Europa. Kvaliteten pĂ„ forelesninger varierer veldig fra foreleser til foreleser som pĂ„ NTNU, men en gjenganger er at skolen her har en mer praktisk tilnĂŠrming, rettet mot arbeidslivet. Alt av forelesninger dette semesteret er opprinnelig fysiske, streamet og tatt opp. Da smitten Ăžkte i landet fĂžr pĂ„sken gikk universitetene over til fulldigital undervisning, men med mulighet for Ă„ benytte skolearealene til lesing. NĂ„ etter pĂ„ske er smittetallene gĂ„tt nedover, sĂ„ vi er tilbake til fysisk undervisning. De fleste data-fagene er kun 5 studiepoeng, man mĂ„ derfor belage seg pĂ„ Ă„ ha 5-6 fag i motsetning til NTNU. NĂ„r det kommer til arbeidsmengde vil jeg si at den totalt er relativt mye mindre enn pĂ„ NTNU. Det er flere og mer fokus pĂ„ forelesninger, men lite obligatoriske aktiviteter. De fleste prosjektene (Ăžvingene) er frivillige, men kan gi bonuspoeng pĂ„ totalkarakteren. Ettersom det er godt nok Ă„ stĂ„ pĂ„ eksamen (60%), gjĂžr det at den totale arbeidsmengden oppfattes en del mindre enn pĂ„ NTNU.Â
ï»ż
Bolig og Ăžkonomi
Som utvekslingsstudent fÄr du det samme basislÄnet som pÄ NTNU, men man fÄr i tillegg erasmusstipend og muligheten for et sprÄkstipend. Erasmusstipendet er omtrent 4100kr i mÄneden, mens sprÄkstipendet er pÄ 23 000kr. For Ä fÄ sprÄkstipendet mÄ du ta et sprÄkkurs pÄ minimum 15 timer i uken, i 4 uker. Ved siden av dette mÄ du ogsÄ ta et fag pÄ italiensk. Det hÞres kanskje veldig skremmende ut, men jeg har inntrykk av at det pleier Ä gÄ veldig fint. De fleste fag har slides og eksamen pÄ engelsk, dette kombinert med egenlesing, youtube og gamle eksamenssett pleier Ä fikse biffen (har jeg hÞrt). I mitt tilfelle ble faget undervist pÄ engelsk forrige hÞstsemester, sÄ foreleser har sendt meg den videoserien, altsÄ oppleves det som et helt vanlig fag pÄ engelsk.
à bo i Milano er vanligvis veldig dyrt, en del dyrere enn i Trondheim. Jeg bor med tre andre NTNU-studenter, 2 som gÄr I og IKT og en som gÄr bygg. Vi har funnet leilighet gjennom Airbnb og betaler 6600 i mnd per person. Vi har store soverom, 2 balkonger, 50kvm stue, strÞm inkludert og bor kun 200 meter unna campus. De andre nordmennene vi kjenner her nede betaler mellom 7500 og 10000, har omtrent samme standard, uten strÞm inkludert. Er man Äpen for Ä bo i kollektiv med tilfeldige folk kan man fÄ et helt standard rom for 6500-7000 i mnd. For Ä finne bolig kan man besÞke Dovevivo, Aribnb, Unicplaces eller Spotahome.
Hvordan er egentlig hverdagen i Milano? Hittil dette semesteret har jeg i snitt lest 2 dager i uken omtrent fra 8-18, mens resten av uken brukes pĂ„ Ă„ ha âfriâ. Fritiden gĂ„r hovedsakelig til spising, drikking og oppleve det Milano har Ă„ by pĂ„. I starten av oppholdet var Italia i âgul soneâ, da var tilnĂŠrmet alt Ă„pent og fĂžltes veldig normalt med unntak av stengte utesteder pĂ„ kveldstid. Sammen med de andre 10 NTNU-studentene og andre nordmenn som studerer i Italia ble det nok av restaurantbesĂžk, aperitivo pĂ„ ulike barer og forsĂžk pĂ„ Ă„ nyte godvĂŠret ute i parkene. De andre norske studentene har vi mĂžtt gjennom ulike velkomstarrangementer til ANSA Milano.
FĂžrste skitur for semesteret ble lagt til Bormio og Santa Catarina. Dit reiste vi med to venner av oss som er pĂ„ utveksling i Torino.Â
ï»ż
Utover i mars kom en smitteoppblomstring i Italia, store deler av landet ble endret til âoransje/rĂžd soneâ, da har ikke restauranter og barer lov til Ă„ ha gjester, de fĂ„r kun servere take-away. Ettersom det er lov Ă„ drikke offentlig i Italia, lĂžste de fleste italienerne det med Ă„ bestille take-away fra de samme barene eller sette opp Ăžl-boder i parkene rundt omkring. Vi valgte da Ă„ leie en villa ved ComosjĂžen. Du har kanskje hĂžrt at det er der George Clooney ferierer eller sett det i filmer som Casino Royale eller Star Wars. I vanvittige omgivelser var vi totalt 14 nordmenn som brukte dagene pĂ„ Ă„ gĂ„ fjellturer, sykle, drikke og spise god mat. Det fĂžltes nesten som mesternes mester.Â
ï»ż
Etter 10 dager ved ComosjÞen var vi flere skiinteresserte som valgte Ä forlenge ferien, vi dro en uke til alpene i Sveits. Ettersom Milano og Como ligger i en naboregion til Sveits var det fritt frem Ä krysse grensen, selv under pandemien. Omkranset av 13 topper pÄ over 4000 hÞydemeter var Saas-Fee virkelig et skiparadis som anbefales. Etter omtrent 3 uker pÄ ferie var det greit Ä komme tilbake til Milano rundt pÄsketider. Bruke tiden pÄ Ä komme a jour med skolen igjen, sÄ man kan pÄspandere seg noen uker fri pÄ sÞrkysten av Italia nÄr det kommer enda varmere tider.
ï»ż
Etter noen uker tilbake i Milano var vi pÄ dagstur til Venezia, en by som anbefales Ä besÞke, sÊrlig nÄr det ikke er like folksomt som vanlig. Da dette reisebrevet ble skrevet (siste uka i april) var vi pÄ ferie i en innlandsby kalt Baschi, halvannen time nord for Roma. I idylliske omgivelser med vingÄrder i alle retninger hadde vi leid en villa med basseng, spa-avdeling, pizzaovn og treningsstudio. Her brukte vi tiden pÄ diverse sykkelturer, dagstur til Roma og vinsmaking pÄ en vingÄrd i Orvieto. Ettersom det er mindre turisme pÄ grunn av Covid-19 leies mange boliger ut vesentlig billigere enn vanlig.
ï»ż
à skaffe seg landeveissykkel i Milano er kanskje det smarteste jeg har gjort dette semesteret. Vi er nÄ totalt 6 nordmenn som sykler sammen omtrent hver dag, av og til med innslag av en fra Nederland og en fra Tyskland. Bare pÄ noen uker med sykling rakk vi Ä besÞke diverse nabobyer som Bergamo, Como, Lecco, Lugano, Pavia, Novara og Monza. Tidenes mulighet til Ä se ting rundt bysentrum. SÄ er du pÄ utveksling i Italia og i det hele tatt har vurdert Ä skaffe deg en landeveissykkel, da er det dags for Ä gjÞre et kupp pÄ italienske finn.no, nemlig subito.it.
ï»ż
Det var litt om min opplevelse av Milano og Italia sÄ langt. Som dere forhÄpentligvis har skjÞnt av reisebrevet over her stortrives jeg noe helt sjukt. Spesielt de ulike feriene og reisene i lÞpet av semesteret har vÊrt det beste, anbefaler Ä reise sÄ mye som mulig om du er pÄ utveksling. Om du skal ha noen spÞrsmÄl om utveksling, Milano eller Italia generelt, ikke nÞl med Ä ta kontakt. Svartiden er kanskje ikke like rask som vanlig, men jeg svarer veldig gjerne pÄ alt av spÞrsmÄl enten pÄ abakus-slack (Magnus Strand), Facebook (Magnus Strand) eller til og med snap (magnusstrand). Om du har lyst til Ä fÞlge med pÄ resten av semesteret legges det ut en del pÄ insta (magnusstrand) eller instakontoen til kollektivet i Milano (milanogutta).