image
Skrevet av Ingeborg Sollid1. feb. 2021 kl. 09:17

Hei!

Jeg heter Jens og har vært et år i Ungarn, nærmere bestemt Budapest. Jeg gjennomførte  4. klasse komtek i denne byen. Det er en fin by i hjerte av sentral Europa som gir et godt utgangspunkt for utflukter. Budapest har også et yrende kulturliv med diverse innslag.

Klimaet varierer fra varme dager på sensommeren med temperaturer opp mot 30 grader, til snø og litt friskt vær rundt juletider. 

Failed to load image...Faglig

Jeg studerte på BME i Budapest. Det er stor frihet til hvordan du vil legge opp din egen timeplan og hvor vanskelige fag du har lyst til å ta. Det er nok av utfordrende fag å bryne seg på hvis det ønskes. Skolen er likevel ganske annerledes en det vi er vant til fra NTNU. Skoledagene er preget av stor grad av testing i form av mid-terms og prøver både før og etter labber. Det kan virke litt voldsomt i starten, men det går greit. 

Fagene er også mer praktisk anlagt. To av fagene var rene Cisco labber der vi fikk prøvd oss på konfigurering av både servere og switcher. Dette var litt uvant for oss med så praktiske labber. 

Kultur

Kulturen er nok Budapest sitt sterkeste kort, særlig uteliv. Det skal godt gjøres å kjede seg i denne byen! Som utvekslingsstudent i Budapest er det fort at kalenderen fyller seg opp med sosiale begivenheter. Det er et stort utvalg av barer og klubber. 

Noe av det som overrasket meg mest, var hvor interessert Ungarerne var i å henge med oss. Foreningen for erasmus studenter var veldig stort og aktivt. Det var som regel 3-4 arrangementer hver uke vi kunne delta på. Det minnet på mange måter om Abakus, eneste forskjellen var stort sett hvor interessert de var i å henge med internasjonale studenter.

Venner

ESN nettverket ga oss også raskt mulighet til å bli raskt kjent med andre internasjonale studenter. Vi endte opp med en WhatsApp gruppe (Det er tydeligvis dette som gjelder utenfor Norge) og dannet gjeng på rundt ti stykk. Den besto av både Tyskere, Nederlendere, Portugisere og Amerikanere. 

Vi fant på utrolig mye rare ting.

Turer

Det var rett og slett såpass mye som skjedde at det ble mindre reising enn det vi så for oss. Etter flere storbybesøk ble det bestemt at vi skulle dra på hyttetur i Kroatia. Her ble satt nye høyderekorder for flere av medlemmer i gjengen da fjell skulle forseres utstyrt med frakk og skjerf. 

Failed to load image...Øst-Europa

Etter å ha vært mye på ferie i vest-europa (snikskryt) var jeg spent på hvordan det ville være å komme til et land i Øst-Europa som stort sett er kjent for billig øl og weekendturer. Det har stort sett gått veldig fint, selv om det til tider kan være vanskelig å forstå helt systemene. Derfor oppleves det litt i starten som litt mye stempling og papirer som vi egentlig ikke skjønte helt hva var for noe, men det går uhyre fort å bli vant til. 

Eksamen

Det som er ganske kult er at du har 3 forsøk på eksamen hvert semester. Det betyr at du i veldig stor grad selv kan legge når du ønsker eksamen slik at det passer deg. Dette er egentlig et system som er veldig smart og gir mye større fleksibilitet til studentene. Samtidig trenger du ikke vente helt til sommeren for å ta opp et fag hvis du hadde en dårlig dag.

Det er ganske utstrakt bruk av muntlig eksamen, men med noe varierende grad av seriøsitet. Noen universiteter i Budapest forventes det du møter opp i dress. Vi var derfor litt usikker på hvilken kleskode vi skulle velge til vår første muntlige eksamen. Grunnet usikkerheten valgte vi en litt fin bukse og skjorte som viste seg å være et ganske godt valg. Jeg ble derimot litt forundret da studenten som hadde vært inne på kontoret til faglærer før meg hadde fått tilbud om en shot Palinka (En sterk sprit som lages i Ungarn), da han hadde fremstått noe nervøs. Dette hadde den tyske studenten takket ja til, så både han og faglærer fikk tatt seg en “skarp en” før eksamen startet. Jeg ble derimot ikke tilbudt noen remedier før eksamen startet. Den dag i dag er jeg fortsatt usikker på hvordan jeg skal tolke dette.Failed to load image...Besøk

Det viser seg at å få besøk fra Norge til Budapest er veldig enkelt og lett. Det var derfor veldig artig å kunne motta besøk fra både nære og fjerne og vise dem rundt i byen. Selv min egen komite Arrkom tok turen til Budapest, noe som var veldig gøy! En klassiker er å dra på Sparty, en blanding av Spa og Party. Da vi hadde besøk av noen venner fra klassen dro vi hit. Sparty arrangeres hver lørdag kveld og er nesten alltid fullt, tenk på det neste gang du tar deg en dukkert når du er på weekendtur til Budapest!

:heart_eyes:
😍
3

Kommentarer

Vennligst logg inn.