你好, nǐ hǎo eller heisann! Ingrid heter jeg og jeg går 5.klasse data. Våren 2020 var jeg på utveksling i Taiwan - ja, jeg vet det er veldig random, MEN shit for et kult land. Dette stedet anbefaler jeg på det sterkeste å dra på utveksling til, og hvorfor kan du lese mer om nå:
Taiwan er en øy som ligger rett utenfor Kina og midt i smørøyet hvis man ønsker å reise i Asia. F.eks er en tur til Filippinene kun en 2-timers flyreise unna til en pris av 1000.kr. Taiwan er også et moderne og etablert land. Blant annet er landet en del av De fire asiatiske tigrene, i tillegg til at det er det eneste asiatiske landet som tillater homofilt ekteskap.
Jeg ønsket å bruke utveksling som en mulighet til å oppleve noe helt annet enn Norge kunne by på. Etter ekskursjonen ble jeg forelsket i Asia og hadde lyst til å se flere steder der. Hong Kong sto høyt på listen over steder jeg ville på utveksling, men fordi det var vanskelig å finne skoler og fag som passet til studieløpet, i tillegg til at jeg var der under ekskursjonen, begynte jeg å se etter andre land i Asia. Taiwan var et land jeg kom over som hadde alt jeg så etter: Storbyer, urørt natur og asiatisk kultur. I tillegg har Taiwan den nest laveste kriminalitetsraten i verden, med andre ord: VELDIG TRYGT LAND, noe mamma var glad for.
Ikke bare er Taiwan genialt for reiser utenfor landet, men også reiser innlands! Jeg var i Taiwan da koronaviruset brøt løs og grensene ble stengt, noe som gjorde at størsteparten av reisene jeg hadde var innad i landet. Taiwan har lyntog på øya, som gjør at en reise fra nord til sør kun tar 4 timer. Hovedstaden Taipei ligger i nord og er der jeg bodde under utvekslingsoppholdet. Siden jeg kun hadde skole på tirsdager og onsdager, hadde jeg muligheten til å reise bort nesten hver uke, og ofte gikk turen sørover! Taiwan ligger nemlig midt mellom to klimasoner, og det er store forskjeller på været mellom nord og sør. Lengst nord er det temperert klima, med milde vintre og varme somre, mens det i sør er tropeklima, med høye temperaturer hele året og stor sjanse for SOL. Da vi så at det var meldt dårlig vær i nord bestilte vi bare en togbillett til Kenting, den sørligste byen i Taiwan, hvor det bugner av strender og surfemuligheter.
Jeg kommer mer tilbake til hva man kan gjøre i Taiwan, men først vil jeg snakke om noe litt kjedeligere: skole. Hvis skole er det viktigste for deg på utveksling, ville jeg nok sett på andre land. Misforstå meg rett, det er ikke slik at skolen i Taiwan er dårlig, men man sklir ganske greit igjennom med lite innsats.
Skolen jeg gikk på het National Taiwan University of Science and Technology (NTUST), også kjent som Taiwan Tech, og det går ca. 8000 studenter der. Høstsemesteret er fra September til Januar og vårsemesteret er fra Februar til Juni.
Masterfagene på Taiwan Tech tilsvarer 7,5 stp på NTNU, dritchill. Hadde derfor 4 fag i løpet av vårsemesteret. Det finnes både fag som går på kinesisk og engelsk, men ikke velg de fagene som går på kinesisk med mindre du kan snakke det flytende, det fungerer dårlig 😃 Man setter opp en prioritering over de fagene man ønsker før skolen starter, og så blir disse tilfeldig delt ut mellom studentene. Dette glemte jeg å gjøre, men det ordnet seg uansett. De to første ukene av skolen er “add/drop”-periode, hvor man kan teste ut ulike fag og får plass i klasser. Jeg opplevde at man får plass i de klassene man ønsker, så lenge man er hyggelig med professorene og forklarer hvorfor man ønsker å ta faget. Å vise interesse er key. Jeg går progsys og hadde ikke noe problem med å finne fag til min retning. Generelt vil jeg tro man finner fag som passer alle retningene, da man kan velge å ta fag på andre skoler enn Taiwan Tech, blant annet på NTU.
Som nevnt hadde jeg kun skole på tirsdag og onsdag, noe som var et taktisk valg (majoriteten av utvekslingsstudentene tok) for å ha muligheten til å reise mye. Det som er største forskjellen på fagene i Taiwan og NTNU er at det er forventet at man møter opp og deltar (litt) i timen. Selv om jeg ikke synes fargene var så vanskelige, syntes jeg flere av de var veldig interessante og lærerike! Blant annet hadde jeg et fag som var et rent diskusjonsfag, hvor vi tok caser fra Harvard som omhandlet AI. Det var øvinger i noen av fagene, og i tillegg til eksamen i slutten av semesteret, var det mid-exam week. Hvert fag hadde 3 timer med undervisning i uka og klassene hadde rundt alt fra 6-50 elever, avhengig av hvor spesifikt emne var. Avsluttningsvis om skole vil jeg legge til to ting: 1) Kantinene er helt amazing og sinnsykt billig. To kjempestor kantiner, hvor hver av de har rundt 10-15 restauranter å velge mellom. Middagslunsj til ca 30kr. 2) Skolen har verdens søteste kontaktperson for utvekslingsstudenter. Hun er veldig tilgjengelig og hjelper deg med alt du måtte trenge, så ingen grunn til panikk!
Nok om skole, over til noe mye mer festlig: ALT Taiwan har å by på. Kunne snakket om dette i dagesvis, men skal prøve å holde det kort. Oppsummert er Taiwan stedet for: reising, uteliv, hikes med sjuke naturopplevelser, kule folk, strender og surfing, og ikke minst MAT.
Reising: Som nevnt ligger Taiwan perfekt til for å reise rundt i Asia, men jeg rakk bare å dra til Australia og Filippinene før grensene ble stengt. Derfor reiste vi mye innad i landet og her er det mange forskjellige byer som må besøkes: Hualien med Taroko National Park, Kenting for sol og strender, Green Island for verdens fineste grønne øy med masse skilpadder og Alishan for soloppgang, natur og te.
Uteliv: Her er det noe for enhver smak. Det er klubber med like stor variasjon som rommene på Samfundet, fester under en av Taipei’s mange broer, karaokebarer, vanlige barer, men morsomst av alt: GANBEI. Wow, dette konseptet trenger Norge. Gānbēi betyr skål på kinesisk, og er et finere navn for rølp på restaurant. Man sitter på runde bord, og deler masse forskjellige kinesiske småretter. I tillegg har man et kjøleskap med øl man forsyner seg kontinuerlig av. Alle har hver sitt store shotteglass med øl, og når noen roper gānbēi må man styrte det. Etter noen timer på resturanten er man rimelig god i gassen og går videre til 7/11 for å ta én siste drink, før byen kaller ❤️
Hikes: Størsteparten av Taiwan består av urørt natur, og muligheten for hikes er derformange. Det jeg likte best var at naturen var så nær byen, slik at man ikke måtte reise for å få seg en god hike. Med MRTen (typ metro, helt genialt system som tar deg overalt i hovedstaden) i Taipei kan man komme seg til Elephant Mountain. Dette er en lett hike på ca 20 min som leder til et utsiktspunkt over Taipei som er nydelig i solnedgangen. Hvis man vil på en halvdagstur, kan man ta bussen i 30min for å komme seg til Teapot Mountain. River Tracking er også populært (og veldig tungt hvis man er lav). Hvor kult er det ikke å gå opp en elv som ender ved et waterfall hvor man finner naturlige vannsklier?? Mulighetene er mange og flere av de ligger i nærheten av byen - jippi!
Kule folk: Det kan være kjipt å dra på hikes alene, men heldigvis er man ikke alene om å dra på utveksling til Taiwan. I Taipei er det veldig mange skoler, som gjør at det er studenter fra hele verden som bor i byen. Jeg var ikke så keen på å bruke utvekslingen min på å dra til et land hvor jeg bare hang med nordmenn (les Australia), og dro derfor alene til Taipei. Et selskap som heter My Room Abroad arrangerer Welcoming Week, hvor formålet er todelt: En arena hvor utvekslingsstudenter kan møtes og å vise hva Taipei har å by på i løpet av en uke. Kjempegøy uke hvor jeg fikk vennene jeg var med resten av oppholdet!
Strender: Taiwan er jo en liten øy, så havet er rimelig tilgjengelig. Jeg surfet ikke i Taiwan, men flere kjøpte surfebrett og brukte dette hyppig både i nord og sør! Jeg benyttet meg ofte av toget til den sørligste delen av Taiwan, hvor det var solgaranti(ish), palmer og strender. I tillegg dro vi til flere av de mindre taiwanske øyene, blant annet Green Island. Her kommer man seg rundt på moped og bruker dagene på stranden eller i havet! Snorkling og dykking er veldig populært, men man må ikke være proff for å se alt havet har å by på. Folk som bare kan håndtere en dykkemaske (sånn som meg) kan blant annet BADE MED SKILPADDER!!!! Og da mener jeg ikke sånn organisert-turistfelle-bade-med-skilpadder, men man kan faktisk bare gå ut i havet og bade med ville skilpadder. HVOR KULT ER IKKE DET DA?? 🐢
Mat: Jeg er et matvrak og Taiwan bjudet på. Flere av leilighetene i Taiwan har ikke kjøkken fordi det er så vanlig og billig å spise ute, trenger jeg si mer? Det vanligste er å spise på Night Markets, som er områder med boder hvor man kan kjøpe mat. Her kan du spise deg mett på nudler, dumplings, fried pork og buns, alt til en veldig billig penge. Det finnes selvfølgelig restauranter av alle slag også, men night markets er noe for seg selv! Vil også nevne at bubble milk tea ble oppfunnet i Taiwan og enhver taiwaner med respekt for seg selv har en egen “veske” til bubble teaen sin, no joke. Hvis du har allergier eller er vegetarianer kan det være en utfordring å dra til Taiwan. For det første kan språket være en barriere og for det andre er det ikke alltid like lett å vite hva det på nattmarkedet inneholder. Var en venn av meg der nede som var veganer og det gikk fint, men er ikke alltid like lett!
Det skinner sikkert igjennom at jeg er meget pratesjuk om Taiwan og at jeg anbefaler det på det sterkeste. Derfor er det bare å ta kontakt med meg om du lurer på noe mer eller vil høre på meg bable om Taiwan (iakindem@gmail.com er mailen min). Du kan også sjekke ut highlighten om Taiwan på Abakus sin insta fra da jeg hadde insta-takeover. Peace out.