Content banner
Skrevet av Marius Dreyer 14. sep. 2020 kl. 14:39

Mange opplever i disse tider å få tilbud om fast jobb etter studiene. Kanskje er du også en av de heldige som har tilbud fra flere bedrifter. Men hva gjør du egentlig når du får et jobbtilbud? Klausuler, pensjon, grunnlønn og andre goder er deler av et stort regnestykke du er nødt til å løse. Er tilbudet bra? Dårlig? Midt på treet? Kan du forhandle? readme hjelper.

Aller viktigst er å ta kontakt med noen som faktisk skjønner hva punktene i kontrakten din betyr. En kontrakt kan være full av klausuler og spennende informasjon som bare en erfaren kontraktleser klarer å plukke opp. På dette området er det flere som kan hjelpe deg. 

Både Tekna og NITO har advokater eller eksperter som går gjennom kontrakten din og gir deg tilbakemelding på den før du signerer. Om du er medlem av Tekna, kan du sende e-post til juridisk@tekna.no. Er du medlem av NITO, kan du sende e-post til epost@nito.no. Tilbakemeldingen du får vil basere seg på om kontrakten din er konkurransedyktig, om det er ting i kontrakten du må passe deg for og om du har mulighet til å forhandle.

 

Klausuler? Hva er det?

Det første du potensielt må passe deg for er klausuler. En klausul er en «innskrenkende tilleggsbestemmelse», ifølge Store norske leksikon. Enkelt og greit er det punkter du plikter deg til å følge når du skriver under på kontrakten. En typisk klausul for oss i IT-bransjen er en konkurransebetingelse. Flere bedrifter har disse konkurransebetingelsene i kontraktene sine, som for eksempel kan si at du ikke har mulighet til å inngå kontakt med en tidligere kunde om du skulle forlate bedriften. 

I utgangspunktet er det ingen problemer med en slik klausul, eller klausuler generelt, men noen ganger kan det hende at bedriften går litt for hardt til verks. Klausuler kan potensielt være veldig strenge, og kan til tider tøye grensene for hva arbeidsmiljøloven sier er lovlig. En bedrift kan for eksempel kreve at du ikke tar andre jobber eller verv ved siden av jobben de tilbyr deg. Om du er politisk aktiv, eller aktiv i en annen organisasjon, kan dette være et problem. Pass derfor på at bedriften du ønsker å signere med ikke innskrenker friheten din eller arbeidet ditt mer enn du er komfortabel med. 



Hvor høy lønn kan jeg forvente?

Tekna har en fin side for å se lønnsstatistikk, der man kan se hvor høy lønn man kan forvente etter fullført mastergrad innenfor forskjellige tekniske fagfelt. Siden finner du på https://www.tekna.no/lonnsstatistikk#/. Om du er medlem kan du også logge inn for å se hva Tekna anbefaler som startlønn for ditt eksamensår. I år (september 2020) er den anbefalte startlønnen 570 000 kroner. Dette betyr ikke nødvendigvis at man er nødt til å ha minst den lønnen, men heller at dette er lønnen man burde sikte seg inn på. Dersom lønnen du er tilbudt avviker for mye, kan det være en grunn til å gå inn i lønnsforhandlinger.



Pensjonsordninger

Vi er fortsatt ganske unge, men det er aldri for tidlig å tenke på pensjon. For å sette det i perspektiv: Når du går av med pensjon, vil pensjonen sannsynligvis være din nest største personlige verdi, etter bolig. Tekna sier at deres medlemmer sjelden har pensjonssparing på mindre enn fem prosent av inntekten. Dersom dette er tilfelle, kan man bruke det som argument i en eventuell lønnsforhandling. Måten pensjon ofte fungerer på er at arbeidsgiver setter av en gitt prosent av lønnen din til pensjonssparing. Disse pengene spares for deg så lenge du er arbeidstaker, og blir gjort tilgjengelig når du fyller 62 år.

Noe som også er verdt å merke seg er at det vanligvis finnes et knekkpunkt i pensjonssparingen. Da vil det for eksempel stå noe som «6 % opp til 7,1G, 12 % fra 7,1G til 12G» i kontrakten eller personalpolitikken. «G» betyr folketrygdens grunnbeløp, og tilsvarer 99 858 kroner (per september 2020). Hvor mye du tjener påvirker altså pensjonssparingen din. For eksempel, dersom du tjener 800 000 kroner vil bedriften gi deg 6 % av de første 708 992 kronene du tjener (7,1G) og 12 % av de resterende 91 008 kronene. Du burde altså passe på at pensjonssparingen er konkurransedyktig både før og etter knekkpunktet, spesielt dersom du kan tenke deg å være i bedriften over lengre tid.



Forhandling er viktig

Det kan være skummelt å avgjøre om man skal forhandle eller ikke, men en forhandling trenger ikke være skummel i seg selv. En bedrift bør være åpen for at du ønsker å diskutere kontrakten og tilbudet ditt. Diskutere er nøkkelordet her. Man ønsker å være i dialog med bedriften, ikke stille ultimatum. Om du kommer med et ultimatum, kan forhandlingene fort skli ut. For eksempel, dersom du sier «Jeg forlanger dette, eller så signerer jeg ikke», kan bedriften rett og slett velge å trekke tilbudet. Det er derfor viktig at forhandlingene forblir en saklig diskusjon mellom to parter som ønsker å bli enige.

Et annet viktig poeng er at man kan bruke flere faktorer i kontrakten under forhandlingene, ikke bare lønnen. Pensjonsordning og klausuler kan som regel ikke forhandles individuelt, ettersom de ofte gjelder for de fleste ansatte, men de kan definitivt brukes som argumenter for å bedre andre deler av kontrakten. Dersom en bedrift har veldig strenge og inngripende klausuler, kan dette brukes som argument for høyere lønn. Spesielt dersom man har tilbud fra en annen bedrift der klausulene ikke er like inngripende. Pensjon går på mye av det samme. Det er ingenting i veien med å bruke en dårlig pensjonsordning som et argument i en lønnsforhandling, ettersom du ikke får endret pensjonsordningen i seg selv.

Forhandlinger er også noe Tekna og NITO har mulighet til å bistå med. Om du gir dem to forskjellige kontrakter kan de peke ut hva du kan forhandle på i de individuelle kontraktene. Eventuelt om det er noe poeng å gå inn i forhandlinger i det hele tatt. De kan også hjelpe deg med hva du må passe deg for før du går inn i forhandlingen. Hva du kan forhandle på, hva du ikke kan forhandle på og hvordan du skal oppføre deg kan være veldig greit å vite før forhandlingene starter.

Vi håper du føler deg litt mer komfortabel med å signere fast jobb etter du har lest denne artikkelen. Å signere en arbeidskontrakt kan være veldig skummelt, det er tross alt en veldig stor og viktig avgjørelse, men vit at du har gode støttespillere som kan hjelpe deg. Snakk med familie, snakk med Tekna eller NITO og snakk med bestevennen din. Start med hva som er viktig for deg, og jobb videre derfra. Og husk: Som utdannet sivilingeniør fra NTNU er det vanskelig å tråkke helt feil, nesten uansett hvilken bedrift du går til. readme ønsker deg lykke til med jobbsøkingen!

🕵
33
:male_detective:
😍
27
:heart_eyes:
🤑
15
:money_mouth_face:
🧒
5
:child:
💉
4
:syringe:

Kommentarer

Vennligst logg inn for å kommentere