Hei, jeg heter Ingeborg, går fjerde klasse data og er for tiden på utveksling i Lisboa, Portugal. Nå har jeg vært her i et semester og tenkte å dele hvordan det har vært så langt.
Lisboa er en herlig by som jeg har blitt veldig glad i. Det er en egen avslappet steming i byen der kaffepauser er godt innplanta i den portugisiske kulturen. Med enhver kaffepause hører det med en Pastel de Nata - se for deg en kombinasjon av crossaint og crème brûlée i ett. Portugiserne er også gode til å ta det med ro, dette fører til at de alltid er litt for sene - noe man bare må bli vant til.
Lisboa er en solfylt hovedstad der sommeren varer til slutten av oktober, med noen glimt av norsk sommer i de andre månedene også.Vil si det er enkelt å komme seg rundt i Portugal. Både tog og buss er lett tilgjengelig og har snille priser. Det er også billig å leie bil som gjør det enkelt å å dra på utflukter. I høst var jeg blant annet på campervantur langs kysten for å surfe, helgetur til Algarve og dagstur rundt i Sintra.
Du trenger ikke dra langt for å komme til fine strender. Under ser du et bilde fra Caparica som er halvtimes biltur fra sentrum eller i underkant av en time med buss. Her er det gode muligheter for surfing eller late stranddager.
Når det gjelder å dra til steder utenfor Portugal så blir det fort fly med mindre man vil ta en lengre busstur til Spania. Til våren planlegger jeg å dra til Azorene som er en vakker, vulkansk øygruppe i Atlanterhavet 2,5 times flytur fra Lisboa. Just Google it! 😍
Lisboa en populær Erasmus-destinasjon som gjør at det er mange andre utvekslingselever. Det er hele to organisasjoner som arrangerer fester og eventer omtrent hver dag. Nok å være med på og gode muligheter til bli kjent med andre. I tillegg arrangerer skolen en Introduction week den første uken slik at du kan bli kjent med folk fra studiet. Uken bestod av alt fra rolig beach day til pubcrawl og clubbing. Her kommer en liten advarsel; klubbene åpner ikke før kl 02 så vær forberedt på sene kvelder.
Jeg studerer på Instituto Superior Tecnico (også kalt IST) som er Portugals svar på NTNU. Jeg hadde innstillingen om å kruse gjennom, men skjønte fort at det krevdes litt mer arbeid enn forventet. Det har vært mye prosjekter spredt utover semesteret som har gjort at det alltid var noe å gjøre. Til tider var det også veldig hektisk. Det er likevel overkommelig og synes de fleste fagene var relevante og lærerike. Det må også nevnes at foreleserne er veldig engasjerte og grunnet en annen undervisningsform enn på NTNU blir du også godt kjent med foreleserene.
Når det gjelder å finne fag synes jeg den prosessen var relativt grei. Universitetets nettside har en oversikt over alle fagene på Engenharia Informática e de Computadores, og i tillegg er alle 7,5 studiepoeng noe som gjør det enkelt å sette sammen fag som dekker kravene fra NTNU.
Det første semesteret var jeg uheldig med der jeg bodde. Jeg betalte mye, hadde en vanskelig utleier og det var lite oppholdrom til å bli kjent med de jeg bodde med. Jeg har flyttet til et nytt sted dette semesteret og er veldig fornøyd så langt. Leien er ca som i Trondheim, men det er generelt mye billigere å leve i Lisboa. Dette betyr at du lever ganske godt på pengene du får fra Lånekassen og Erasmus. Kan friste med at du på skolen får du burgermeny med burger, fries, drikke (bl.a. øl) og espresso for 45 kr. Det har derfor blitt mange resturantbesøk uten å tømme lommeboka.Dersom Lisboa høres ut som noe for deg, har jeg mye mer å fortelle så er bare å ta kontakt med meg på Facebook, Abakus-slacken (@ingeborgsollid) eller e-post (ingsollid@gmail.com).