Content banner
Skrevet av Marius Dreyer 5. feb. 2020 kl. 20:31

Mitt navn er Marius, jeg studerer data og har valgt å ta fjerde klasse i utlandet. Velkommen skal du være til mitt reisebrev fra den store Canadien, eller Canada som det heter på fint. La meg ta deg med på en reise inn i mitt reisebrev, der jeg forteller deg om hvorfor jeg reiste hit, hva jeg driver med her og hva du kan forvente deg om du velger å dra hit. La oss starte.

Først kan det være greit å bekrefte eller avkrefte noen kjente fordommer om Canada.

Er canadiere så høflige og omgjengelige som alle skal ha det til? Ja, stort sett.

Er det kaldt? Tja. August og september var mye varmere enn i Norge, men det snudde ganske fort. Tosifrede kuldegrader (celsius) er ikke uvanlig når vinteren først setter inn i desember og januar.

Sier alle «eh?», «aboot» og «sórry»? Ja, spesielt «eh?» er en såkalt «dead giveaway» om du lurer på om noen er fra Canada.

Er bruk av cannabis lovlig i hele Canada nå? Ja, egentlig, men mange skoler har gjort det forbudt på campus.

Vi går videre.

Hvorfor Canada?

Da jeg skulle søke utveksling, hadde jeg noen klare kriterier: lite nordmenn, faglig sterkt universitet, engelsk som hovedspråk og mulighet for å reise. Mitt ønske var at utveksling skulle handle om å lære mye, utfordre meg selv og å møte nye mennesker fra forskjellige kulturer. Etter jeg leste reisebrevet til Vilde Innset Hurum fra 2018 virket University of Waterloo (UW) midt i blinken. Både fordi det så ut til å oppfylle kriteriene mine, og fordi NTNU har en utvekslingsavtale, så man slipper å betale skolepenger.

Waterloo ligger i den østlige delen av Canada (se bildet under), som er en drøy times kjøring fra Canadas metropol, Toronto. Andre byer som Montréal og Ottawa er heller ikke langt unna. Amerikanske byer som Detroit og Chicago er innenfor kjøredistanse med bil, og andre storbyer som New York, Boston og Washington DC er bare en drøy time unna med fly. Vancouver og Calgary er heller ikke vanskelig å komme seg til, så her er det ikke noe problem å komme seg rundt.

Failed to load image...

University of Waterloo ligger i den østlige delen av landet, i provinsen Ontario.

Naturen i Canada er helt fantastisk. De er flinke til å ta vare på nasjonalparkene sine her og det er absolutt ikke vanskelig å finne informasjon. Enkelte «clubs» arrangerer billige studentturer til de noen av de mer lokale reisemålene i løpet av semesteret, som er veldig praktisk for oss utvekslingsstudenter. Selv om naturen kanskje er litt mer spektakulær i Vancouver-området, er det mye å finne på rundt Waterloo også. Nasjonalparker som Bruce Peninsula og Algonquin Park er enkle å nå med bil og har gode campingmuligheter.

Failed to load image...

The Grotto @ Bruce Peninsula
Failed to load image...

Behind the scenes
Failed to load image...

Solnedgang i Bruce Peninsula

Failed to load image...

Viktig å pose
Failed to load image...

Hytte vi leide like ved Algonquin Park

Faglig sterkt, sier du?

Flere lokale og internasjonale studenter jeg har snakket med karakteriserer UW som Canadas beste universitet for ingeniørstudier og informatikk. Universitetet satser hardt på å innovere innenfor disse områdene og kan skilte med flere professorer som er store innen sine felt. Kjente selskaper som Google, Facebook og Amazon er veldig glade i å hente folk fra UW, og holder bedpres rundt om på campus eller på kontorene sine fra tid til annen. Om du har lyst på et aldri så lite springbrett til de store teknologiselskapene i Silicon Valley er ikke UW et dårlig valg. Her er det kort vei til de store selskapene, og et vitnemål fra UW vil telle veldig positivt internasjonalt. Google sitt hovedkvarter for Canada ligger faktisk i Kitchener, som er nabobyen til Waterloo, selv om byen er relativt liten på landsbasis.

Videre til poenget mitt. Med et godt universitet og høyt faglig nivå kommer også mye jobb, som Uncle Ben sa i Spiderman. Av fare for å være uklar vil jeg bare si det med en gang: Om man velger tunge fag ved UW øser det ikke over med fritid i løpet av semesteret. Her møter man et universitet som kan lære deg utrolig mye, men som også krever at du stiller opp og er villig til å lære. Det er også mulig å velge enklere fag, men jeg har valgt utfordringenes vei.

Failed to load image...

En av parkene på campus.
Failed to load image...

Dana Porter library er mitt go-to lesested på campus. 10 etasjer med bøker og lesesaler!

Oppmøte i forelesninger er mye viktigere her enn hjemme. Eksamen lages ofte basert på hva som dekkes i forelesningene, ikke nødvendigvis hva som står i læreboka. De fleste fagene jeg tar eller har tatt brukte ikke lærebok i det hele tatt. Øvinger er det ofte mange av, og de teller som regel mot sluttkarakteren i faget allerede fra starten. Dette er også positivt, siden eksamen da teller mindre. Mine eksamener forrige semester telte bare mellom 30 og 60 prosent – det gjorde at eksamensperioden ble en god del roligere.

Man merker også at UW fokuserer undervisningen på andre temaer enn NTNU gjør. For eksempel er de veldig glade i programmeringsspråket C. Jeg skjønte ingenting da jeg gikk til studass og han sa jeg bare måtte trikse med noen addresses og noen pointers, som om det skulle være det enkleste i verden. Han gikk videre til å si at «jeg forstår ikke hvorfor du tar et sikkerhetsfag når du ikke kan C». Det var selvfølgelig litt demotiverende, men fire måneder og en eksamen senere viste det seg å være et av mine sterkeste fag, så alt er mulig. Noen forelesere forventer også at man har mye mer forståelse for hvordan en datamaskin fungerer på et lavere nivå. UW er altså ikke et sted der de koker datadig. Dette ble også en utfordring for meg ettersom jeg – hold deg fast – kokte datadig.

Men selv om det har vært utfordrende har det også vært utrolig lærerikt. Kall meg gjerne spesielt interessert, men jeg koste meg faktisk mens jeg satt på lesesal og knakk sårbare krypteringsalgoritmer, skrev SQL-injections og plottet numerisk interpolasjon. Jeg føler genuint at jeg har tatt med meg masse fra alle fagene jeg har hatt til nå, og er storfornøyd med det faglige utbyttet. Så om du ikke følte deg redd etter de forrige avsnittene, men heller litt motivert og gira, ville jeg definitivt vurdert å søke UW. Fordi selv om det kanskje virker vanskelig kreves det ofte bare at man gjør en skikkelig innsats. Det faglige faller på plass om man bruker de ressursene man har, som professorenes kontortider og studentassistenter. Og husk – som utvekslingsstudent trenger man bare bestå for å få fagene godkjent hjemme.

Failed to load image...

Alltid kanadagjess på campus, året rundt.

Men har du tid til å reise da?

Ja, det har jeg! Som nevnt trenger vi kun å bestå fagene våre, noe som gjør livet litt enklere. Når eksamen bare teller rundt 50 prosent og øvinger er en stor del av karakteren har man mye spillerom. For eksempel: Et av fagene jeg hadde forrige semester kunne bli bestått etter fire av fem øvinger. Altså om man fikk nok poeng på de fire første øvingene kunne man levere blankt på eksamen og fortsatt stå. Dette gjorde jeg, noe som frigjorde litt tid til reise i slutten av semesteret. Slik er det i flere andre fag også, men ikke nødvendigvis like ekstremt. Noen ganger kan man for eksempel planlegge å droppe en øving i et fag man ikke bryr seg så mye om, uten at det trenger å gå noe særlig utover sluttkarakteren.

Hvert semester har man også en leseuke, som svært få utvekslingsstudenter faktisk bruker til å lese. De fleste jeg har snakket med har brukt (eller har planer om å bruke) hele uka på å reise, begge semestrene. Selv fikk jeg besøk hjemmefra og var i Toronto og Niagara Falls under første leseuke, og skal til Boston, New York og Washington DC i leseuka dette semesteret. Selv om semesteret kanskje er stressende til tider er leseukene ganske «hellige» her. Forelesere kan ikke sette innleveringsfrister til ukedagene i leseuka, og ingen fag har forelesninger. Dette er altså en gyllen mulighet til å få reist fra seg litt.

Failed to load image...

Niagara falls med mor og bror på besøk.

En annen ting som hjelper på reise-mulighetene er at undervisningen starter så sent som i september og slutter allerede i april. Man har altså muligheten til å reise før første semester, i jula og etter andre semester. Personlig reiste jeg ikke før første semester, men har planer om å reise en del etter andre semester. Planen er å reise til nasjonalparkene Banff og Jasper, som er noen av de fineste nasjonalparkene Canada har å by på. Siden jeg ikke har vært der selv enda slenger jeg med et bilde fra internett, tatt av Alexandre Lamothe.

Failed to load image...

Lake Louise, Banff National Park. Foto: Alexandre Lamothe.



Aktiviteter utenom studiene

Sport er noe de tar seriøst her. Ikke at vi ikke gjør det på NTNU, men her har faktisk skolen selv investert massevis av penger på gode treningsanlegg som studenter kan bruke helt gratis. Her snakker vi 25-meters svømmebasseng, innendørs og utendørs kunstgressbane, fullspekka styrkerom, basketballbaner, squashbaner og mye mer. Nærområdet byr også på gode treningsmuligheter. Waterloo Park er flott å jogge i, på vinteren åpner de flere offentlige skøytebaner og det finnes flere gode klatresenter. Selv har jeg begynt med innendørs buldring, svømt litt i skolens basseng og meldt meg på skolens rumpeldunklag.

Failed to load image...

Et av de lokale klatresentrene.
Failed to load image...

Overraskende morsom sport. Midt i bildet ser man sopelimene man er nødt til å ha mellom beina mens man spiller. Her i form av plast-rør.

Men det drives ikke bare med sport heller. UW subsidierer tonnevis av «clubs», som er veldig lignende Abakus sine interessegrupper. De består generelt av folk som har en felles interesse for noe, og som går sammen og organiserer aktiviteter. Eksempler på clubs er «Outers club» som låner ut friluftsutstyr (telt, soveposer, liggeunderlag m.m.), «Coffee-n-code» som holder på med akkurat det navnet tilsier, «UW Parks Canada Club» som drar på turer til nasjonalparker og veldig mange fler. Regelen er her, som i NTNUI, at det finnes vanligvis en gruppe for alt, og om den ikke finnes er det bare å lage den selv.

Failed to load image...

Toronto Christmas Market
Failed to load image...

Snow tubing med ICSN

Universitetet tar godt vare på utvekslingsstudenter, men de arrangerer ikke veldig mange sosiale arrangementer. Det er noen her og der, men som oftest er det studentene selv som tar initiativ. Selv synes jeg det er helt greit. Det finnes også en studentorganisasjon som heter International and Canadian Student Network (ICSN) som arrangerer sosiale temakvelder og spennende utflukter. Eksempler på utflukts-destinasjoner er Niagara Falls, fornøyelsesparker, Toronto Christmas Market, Chicopee Snow Tubing, med mer. For min del har det ikke vært mangel på sosiale sammenkomster, og det har gått veldig greit å komme i kontakt med både folk fra Canada og andre internasjonale studenter. Hett tips: For å bli kjent med de lokale kan det fungere veldig bra å melde seg opp i organisert idrett.

Tips & triks

Før vi runder av har jeg noen kjappe tips og triks.

Undergraduate vs. graduate

Når man skal søke UW får man et valg fra NTNU: å søke undergraduate eller graduate. Graduate er mer som et masterstudium der man har færre, men større fag. Den aller viktigste forskjellen er denne: Om man er graduate-student har man en annen linjeforening, og det sosiale er derfor ganske annerledes. Man har for eksempel ikke mulighet til å være med på ICSN sine arrangementer, ettersom ICSN er en undergruppe av linjeforeningen for undergraduate-studenter. Av erfaring er de fleste andre utvekslingsstudenter også undergraduates, så undergraduate kan være bedre for det sosiale.

Fiks study permit tidlig

Om man skal være i Canada i to semestre trenger man en study permit. Det er mange dokumenter som skal sendes inn og mye som må fikses. Anbefaler å søke study permit så snart man har mulighet. Man får som regel vite av internasjonal seksjon når man kan søke.

Vurder å reise før semesteret starter

Personlig reiste jeg til Canada så jeg var her akkurat til semesterstart. Det kan anbefales å reise til Canada tidlig slik at man kan reise litt rundt før semesteret starter. Da kan man være litt turist, man blir kvitt jetlag og man blir vant til hvordan ting fungerer her før man også må begynne å studere. Som sagt kommer innleveringene raskt, så det blir fort veldig mye å ta hensyn til i starten.

Sjekk ut både privat bolig og bolig på campus

Såkalt «on campus housing» er vanlig her, men det er ikke det eneste alternativet. Å bo i dorm er ganske greit siden strøm og internett er inkludert i leia (ganske likt som Sit), men det er generelt litt dyrere enn å bo privat. Selv bor jeg på campus og er fornøyd med det, men anbefaler å sjekke flere muligheter før man leier. Og vær tidlig ute! Flere boliger åpnet for søknader allerede i april, og her er det førstemann til mølla som gjelder.

Vær kjapp med å velge fag i starten av semesteret

Som regel er det kun én studieveileder ved hvert fakultet som kan melde opp utvekslingsstudenter til fag. Semesterstart er ganske hektisk for både studieveiledere og studenter, så jeg anbefaler å være raskt på ballen om man merker man vil bytte om på fagplanen sin. Etter en viss frist mister man nemlig muligheten til å legge til fag, akkurat som på NTNU. Husk at man også burde spørre IDI/IIK om det nye faget man ønsker å ta kan godkjennes.

Totalt sett

Oppholdet i Waterloo har vært både veldig utfordrende og veldig givende. Det har vært noen dager der jeg har vært skikkelig lei av å sitte på lesesal, men flest dager der jeg har hatt det gøy med fag, venner og morsomme påfunn. Om du vil ha en god faglig utfordring, være ferdig med skoleåret allerede i april, bli bedre i engelsk og bli kjent med folk fra alle slags kulturer er UW et godt valg.

Dersom det er noe du lurer på er det bare å slenge en e-post til marius.s.dreyer@gmail.com, eller finne meg på sosiale medier og sende melding der. Ingen spørsmål er dumme! Jeg hadde tonnevis med spørsmål selv og snakket mye med andre som hadde vært i Canada før jeg dro.

🇨🇦
23
:canada:
😍
17
:heart_eyes:
🤠
13
:cowboy_hat_face:
🤩
13
:star_struck:
🏓
5
:ping_pong:

Kommentarer

Vennligst logg inn for å kommentere