Content banner
Skrevet av 30. jan. 2020 kl. 10:38

På lørdag feirer LaBamba 35 år med storstilt galla på Banksalen, men det er ingen selvfølge at kjelleren fortsatt er i drift etter alle disse årene. Siden oppstarten i 1985 har LaBamba blitt stengt utallige ganger, men takket være gulkledde ildsjeler med ståpåvilje og sans for god drikke er kjelleren åpen også idet vi går inn i 2020. Her er en kort oppsummering av LaBambas historie.

Abakus ble opprettet i 1977, den gang med navnet Kompjutern. Allerede da ble det søkt til Sit Bolig om å få egen kjeller på Moholt. Søknaden ble dessverre avslått, men det forhindret dem ikke fra å søke igjen de åtte påfølgende årene. Høsten 1985 fikk de endelig tilslag på søknaden, og takket være ivrige abakuler tok det ikke mange ukene før kjelleren i Herman Krags vei sto klar til bruk.

I starten var kjelleren åpen både fredager og lørdager – gjerne hver helg – og ble hovedsakelig brukt til vors og nach: Studenter startet festen på kjelleren, dro ut på byen, og kom gjerne tilbake i de sene nattetimer. På denne tiden var det fritt fram for kjellerne å ha åpent så lenge de ville i helgene, noe som førte til flere fester som varte til neste formiddag.

Det er vel ingen bombe at denne måten å feste på ikke kunne fortsette, og våren 1994 ble alle kjellerne pålagt å holde stengt i eksamensperiodene. Det kan virke som LaBamba også måtte holde stengt en del utenom dette. I årsberetningen deres fra 1994 står følgende: «Etter mange urettferdige (og noen rettferdige) stengninger de siste årene, ser det ut som om forholdet til boligadministrasjonen er bedret denne høsten.» En av tingene som bedret dette forholdet var at LaBamba foreslo at de kunne ha flere vakter på jobb som skulle bære T-skjorter med LaBambas logo. Dette ble da starten på LaBamba-gjengens kjente, gule T-skjorter.

Failed to load image...

Ludøl, 2011 (Foto: Abakus)

Til tross for at forholdene bedret seg så Sit seg lei av alle de høylytte festene i sene nattetimer allerede i 1995. Da vedtok de at kjellerne skulle stenge ved midnatt. Dette skapte selvfølgelig furore blant studentene som var vant til stengetider 05:00 – eller til siste person gikk hjem. Det ble gjennomført en underskriftskampanje mot de nye stengetidene – uten hell. Dette førte til at LaBamba nå ble lansert som vors-sted, noe som naturlig nok førte til nedgang blant besøkende og i omsetning.

Stengt kjeller

I januar 2016 skjedde det som en del hadde sett komme en stund: Kjellerne på Moholt ble stengt grunnet et par uforsiktige studenter som utløste brannalarmen. Brannsikkerheten hadde vært et problem lenge, og det var egentlig bare snakk om tid før kjellerne ville bli skikkelig utredet. Studentene ga ikke opp så lett og fant fort ut at dette var en sak det var verdt å kjempe for. Dette førte til at noen av medlemmene i kjellerstyret organiserte seg i Reddkjellerne. De beskrev seg selv som en gruppe på seks studenter som jobber for å få tilbake det lavterskeltilbudet for studenter som kjellerne var.

Reddkjellerne oppfordret blant annet studenter til å møte opp på Velferdstingets møte i mai 2016, hvor kjellersaken skulle diskuteres. Over 200 studenter møtte opp i håp om at kjellerne kunne åpnes allerede til den kommende fadderperioden. Ting var nok mer komplisert enn som så, men Velferdstinget fattet likevel et vedtak om at de skulle støtte opp om å gi et lignende tilbud til studentene i fremtiden. Det virket ikke alltid som at Sit var like engasjert i ideen om nye kjellere heller. En stund virket det faktisk som at Sit prøvde å gå fullstendig bort fra å reetablere kjellerne i det hele tatt. De øvrige linjekjellerne og LaBamba prøvde i mellomtiden å holde fester i andre egnede lokaler, men de fleste som kjente til kjellerne fra før av var nok enige om at det ikke var helt det samme å leie tilfeldige lokaler som man ikke har tilhørighet til.

I november 2016 sendte Sit likevel en søknad til Trondheim kommune om bruksendring på gamle Moholt barnehage. Sit la frem flere forslag til løsninger, og det begynte å se ut til at linjekjellerne på Moholt kunne reddes likevel. I slutten av desember 2016 ble en søknad om bruksendring og rammesøknad om byggetillatelse angående linjekjellerne på Moholt sendt til Trondheim kommune. I begynnelsen av februar 2017 kom meldingen om at gamle Moholt barnehage var til studentenes disposisjon i den påfølgende fadderperioden, og inntil kjellerne ble ferdig restaurerte. Det var Reddkjellerne som skulle stå for driften av disse rommene, og LaBamba endte opp med å dele avdeling med linjekjellerne til Omega og Emil. Den 15. mars 2018 ble siste møtet med Sit holdt før kjellerstyrene endelig kunne få overta kjellerne sine, og LaBamba startet byggingen så snart de kunne. Med en gjeng labambianere sultne på eget lokale, ble arbeidet fullført og kjelleren gjenåpnet til høsten 2018.

Failed to load image...

Byggearbeid i kjelleren, 2018 (Foto: Marius Sørensen Dreyer)

Resten er historie. Igjen flyter det god drikke gjennom kjellerens lokaler – noe det forhåpentligvis fortsetter å gjøre i nye 35 år.

🍻
12
:beers:
💃
5
:dancer:
😍
3
:heart_eyes:
🤠
2
:cowboy_hat_face:

Kommentarer

Vennligst logg inn for å kommentere