Mitt navn er Vilde og jeg studerer 4. året på datateknologi i California. I dette reisebrevet skal jeg forsøke å gi deg en liten smakebit på hvordan det er å være utvekslingsstudent ved University of California, Berkeley.
Berkeley er en liten by som ligger nord i California, kun en halvtimes kjøretur fra San Francisco. Klimaet er varmere enn i Norge, men ikke helt «syden». Det blir altså lite med surfing og soling, men Berkeley har allikevel mye annet spenstig å by på – både faglig og sosialt.
Faglig
Det faglige nivået er en god grunn i seg selv for å dra på utveksling til UC Berkeley. Berkeley har mange muligheter og kule fag. Det som skiller seg mest fra NTNU, er at forskning preger kulturen i større grad. Det er vanlig å delta i forskning fra tidligere stadier, noe som også påvirker fagene. Denne høsten har jeg tatt faget Experimental Design in Machine Learning and Multimedia Data – som handler om å forsøke å reprodusere et publisert forskningsprosjekt for deretter å undersøke om kapasiteten til maskinlæringsmodellene kan reduseres og fortsatt gi et like godt resultat.
Jeg og partneren min arbeidet med å klassifisere motoriske forestillinger målt fra elektroencefalografi (EEG) til høyre- eller venstrehåndsbevegelser. EEG registrerer elektriske impulser som oppstår i hjernebarken når man forestiller seg motoriske bevegelser. Dette kan brukes til å styre kontrollenheter for funksjonsnedsatte pasienter. Partneren min, Susan, tar en doktorgrad i nevrovitenskap. Tverrfagligheten vår gjorde prosjektet veldig spennende, både for å få en grundig forståelse for dataen, men også for å forstå dype nevrale nettverk fra en nevrolog sitt perspektiv, og ikke kun fra data-perspektivet.
Sosialt
Å være på utveksling i Berkeley er selvsagt mye mer enn kun det faglige. Berkeley er en by med mye liv og røre. Dette semesteret har jeg deltatt på alt fra frat-parties – fester hos såkalte Farterneties, som nesten er like crazy som på film – til fotballkamper og hesteløp. Fotballkampene i Berkeley er en helt egen stemning. Man kler seg opp i alt man har av merch og begynner å vorse mange timer før fotballkampen, for å sikre at man er for full til å ikke egentlig få med seg noe av kampen. Deretter er det som regel alltid et frat-party som en solid avslutning på en ellers hard dag. Frat-parties minner veldig om norsk russetid. De har sine egne navn – som regel noen greske bokstaver – og det er mye snakk om hvilke frats som har de feteste festene. På søndager har det vært et event i Berkeley hvor man vedder på hest, og kan kjøpe mat og drikke for 1 dollar per enhet. Det var god stemning, selv om mesteparten av pengene gikk tapt!
Opplevelser
Siden Berkeley ligger så nærme San Francisco, får man også oppleve storbylivet. San Francisco er en by med mye særpreg med sine bratte bakker, gamle trikker og koselige bygninger. I tillegg er det ikke så alt for langt å reise til andre kule steder, som Los Angeles, San Diego og Santa Barbara. Tidligere i høst dro blant annet ti av nordmennene i Berkeley på en felles Las Vegas-tur som var utrolig morsomt. Vi fikk testet ut både casino, pool-party, og mye annet morro. San Francisco er også en 6-timers flytur fra Hawaii – som vi utnyttet i juleferien. Der utforsket vi turer i den eksotiske skogen og lærte oss å surfe.
Jeg er utrolig glad for at jeg valgte å reise til Berkeley, og hvis du lurer på om du skal gjøre det samme håper jeg du går for det!
Hvis du har noen spørsmål til utvekslingsoppholdet i Berkeley kan jeg kontaktes på vildera@stud.ntnu.no