image
Skrevet av Ole Furseth13. jan. 2020 kl. 13:32

Da har tiden kommet for å dele mine første erfaringer etter å ha vært på utveksling i Lausanne siden august. Det er rart å tenke på hvordan tiden kan gå enda fortere enn i Trondheim, men det er faktisk mulig.

Det kan trygt sies at jeg var litt sent ute med å bestemme meg for hvor jeg skulle dra på denne tiden i fjor, noe som har veldig mye med at det finnes så utrolig mange kule steder å dra. Det eneste kriteriet jeg alltid har sittet inne med har vært at jeg har hatt lyst til å dra et sted der de snakker fransk. Etter å ha snakket med rådgiver og lett litt rundt fant jeg ut at Sveits ble det mest interessante stedet for meg. Lausanne ligger i den franske delen av Sveits, en times togtur fra Genève. Det er også den internasjonale hovedstaden for OL (ganske fett!).

Failed to load image...

Maskot-oversikt på olympisk museum, ikke alltid like lett å skrive Håkon.

Da jeg kom ned hit i august, startet oppholdet med et tre ukers språkkurs på universitetet. Dette var den perfekte starten, da jeg med én gang fikk møtt andre utvekslingselever, noe jeg tror kan være litt mer hektisk dersom man må starte med det samtidig som skolen starter. Det var også en fadderordning som i praksis varte en hel måned arrangert av Erasmus. Det var veldig lett å være sosial hvis man ønsket, og er fint å få gjort før skolen starter. Det er ikke like mye tid til sånt da.

BYEN

Lausanne er en ganske liten by, med ca. 140 000 innbyggere. Det kan minne en del om Trondheim, ved at det er veldig mange studenter her og selve byen kan utforskes på kort tid.

Selve byen ligger rett ved Lac Léman (Lake Geneva – ikke kall det dette til noen av de lokale) og man ser alpene fra Frankrike på den andre siden av vannet. Bare en halvtimes togtur lenger inn i Sveits finner man også Vevey, hvor det ligger en nydelig vingård hvor man kan dra på vinsmaking. Hvis du er ute etter storbylivet, ville det nok vært bedre å dra et annet sted, men atmosfæren er utrolig avslappet og menneskene i Lausanne er veldig hyggelige.

Når det gjelder levestandard og priser er Sveits ganske dyrt. Vi er heldige som kommer fra Norge, for prisene er ikke så forskjellige. Det eneste som utgjør en stor forskjell er boutgifter og mat. Det er veldig dyrt med kjøtt her, og de fleste jeg har møtt er vegetarianere (vet ikke om det har noen sammenheng). På den andre siden er det veldig billig med øl, og det er jo fint. Jeg bor på en studentbolig som ligger på skoleområdet og betaler ca. 6600kr i måneden. Det er billig, hvis man sammenligner med privat, og med tanke på at det er alt for få boliger.

Failed to load image...

Katedralen i Lausanne.

Failed to load image...

Nede ved vannet, Ochy-Olympique.
Failed to load image...

Vingården i Vevey.

SKOLEN

Da har man kommet til kanskje det viktigste punktet å tenke over, dersom man har lyst til å reise til Lausanne. Universitetet EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) er regnet som et veldig bra universitet, og deretter kommer også arbeidsmengden. I det store og det hele, vil jeg ikke si at det er noe vanskeligere pensum, men i de fagene jeg har tatt har det vært utrolig mye prøver og innleveringer underveis som teller på karakter. I tillegg er man nødt til å ta 30 studiepoeng, og fagene ligger ofte på rundt 5 poeng, noe som vil si at man blir nødt til å ta mellom 5-7 fag per semester. Det skal dog sies at professorene er utrolig flinke, og de har større ressurser når det gjelder oppfølging hvis man ønsker det. De krever også mye mer av deg når du er til stede, og det er mange som kan pensum godt selv før det er gjennomgått. Jeg vil derfor tørre å påstå at det kreves mye mer arbeid underveis og de er strengere på poengutdeling.

De fleste fagene jeg har hatt i høst har vært mer spennende enn fag jeg har hatt tidligere, mye av grunnen til det kan være at jeg har hatt mye større frihet til å velge selv, men jeg tror også at det har mye å gjøre med at man ser mer de praktiske årsakene til det man lærer. Det er tungt å komme seg inn i systemet her (hvertfall hvis man tenker at første uka er som hjemme, med velkomst-forelesninger), men så fort man kommer over kneika er det håndterbart. I tillegg er alle veldig hyggelige og imøtekommende her, og det har ikke vært noe problem å finne andre studenter til å hjelpe deg.

Du trenger heller ikke være redd dersom du ikke kan fransk, alle fagene på masternivå er på engelsk og de fleste snakker engelsk dersom du gir dem litt tid.

Failed to load image...

Fra biblioteket på skolen, Rolex center.
Failed to load image...


Failed to load image...REISE

Når det gjelder reising, vil jeg si at Sveits ligger midt i smørøyet. Det er ikke langt til hverken Frankrike, Italia, Østerrike eller Tyskland. I tillegg er det veldig mange spennende steder å utforske her også. Tidligere i høst var jeg både i Zürich og Bern. Det er kort vei, og kule byer å ha sett. I tillegg var det en hyttetur for utvekslingselever, så fikk oppleve de typiske alpehyttene.

Det er også lett å komme seg rundt da det går mange tog og de er alltid på tiden. Tog er heller ikke så dyrt her, og du kan finne ekstra billige billetter dersom du er litt tidlig ute og/eller skaffer deg et demi-tariff kort (altså at du betaler halv pris).

TIPS OG TRIKS

På universitetet École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), er det i starten et godt opplegg for å få informasjon og komme noenlunde inn i systemet. Allikevel er det viktig å nevne at du må være veldig forberedt på å klare å finne ut av ting selv. All brevinformasjon fra Sveits (visum, utenlandsskatt, osv.) kommer på fransk, så det er lurt å alliere seg med noen som kan språket (google translate er også en god venn å ha). Det er også en god idé å være innstilt på å lære seg noe fransk, da folk ofte er litt mer imøtekommende dersom man hvertfall prøver å snakke fransk før man går over til engelsk.

Det er veldig viktig å være tidlig ute med å finne seg bolig. Det finnes studentboliger her og de drives av FMEL. Det er noen studenter som er garantert bolig på grunn av avtale med deres universitet, men det gjelder ikke NTNU. Her gjelder det bare å ha litt is i magen og være forberedt på å kanskje måtte flytte underveis. Selv fikk jeg bare bolig fra oktober, så endte opp med å leie av noen andre de to første månedene. Allikevel er ikke dette noe som burde stoppe deg, for det ordner seg til slutt.

Selv om Sveits ikke er en del av EU fungerer det likt som mange andre land som har Erasmus. Man får et stipend og man trenger ikke sitte igjen med masse lån selv om man har vært på utveksling, noe som hvertfall jeg synes er veldig deilig.

Til slutt vil jeg bare si at det bare er å sende meg spørsmål, dersom du vurderer å dra til Lausanne. Jeg vil absolutt si at det er verdt det! Du kan enten finne meg på Facebook eller sende en mail til marilerfaldet@gmail.com.

Failed to load image...


:mountain:
7
:mountain_snow:
🏔
7
:switzerland:
🇨🇭
7
:partying:
🥳
5
:cowboy_hat_face:
🤠
3

Kommentarer

Vennligst logg inn.