For tiden er vi, Mari og Sanna, på utveksling i solfylte Barcelona. Vi har nå vært på utveksling i et halvt år, og vil derfor fortelle litt om hvordan vi har det her i Barcelona. Barcelona er en storby med 1,6 millioner innbyggere og liv døgnet rundt. Det er ikke minst en stor turistby i tillegg, noe som merkes av den store strømmen av turister fra hele verden du møter på hvis du beveger deg i områdene rundt blant annet La Rambla og La Sagrada Familia. Heldigvis er det ikke like stort trøkk av turister overalt, og det er en flust av restauranter, kafeer, utesteder som man kan besøke, der man får oppleve den mer autentiske delen av Barcelona. I tillegg til å være en storby, er det også en strandby med en lang kystlinje og mange forskjellige strender å besøke.
Vi reiste ned til Barcelona i midten av august, selv om skolen ikke starter før i september, for å ta et fire ukers språkkurs i spansk. Hvis man gjør dette, og i tillegg tar et fag på spansk, får man ekstra språkstipend fra Lånekassen, noe som kommer godt med når man er på utveksling. Vi tok språkkurset gjennom Olé languages, og de hadde mange ulike kurs med ulike lengde og vanskelighetsgrad. Vi innså ganske fort at de fem årene vi begge hadde hatt med spansk på ungdomsskole og videregående ikke hjalp oss så veldig mye og at mye av det enten var helt glemt eller begravd dypt nede i hjernebarken. Det var derfor litt hardt å begynne på igjen med spansktimer der læreren bare snakket spansk og stilte oss spørsmål om alt mulig rart. Men, man kom ganske raskt inn i det selv om vi ikke kan skryte på oss veldig gode kunnskaper i spansk nå heller. Selv om språket som snakkes i Barcelona ofte er katalansk, har vi ikke opplevd at det er noe problem å snakke til folk på spansk da folk er mer enn villige til å gå over fra katalansk til spansk!
Men hvorfor valgte vi å reise til akkurat Barcelona? Når vi skulle bestemme oss for hvor vi ønsket å dra på utveksling var det egentlig to ting som gjorde at vi endte opp i Barcelona begge to; nemlig Erasmus-stipend og muligheten for litt (les: veldig mye) bedre værforhold enn det vi er vant med fra vårt kjære Trondheim. Vi har hatt over 20 grader og fint vær helt frem til starten av november, noe som har vært veldig deilig! Ullgensere og lignende har vi nesten ikke fått bruk for denne høsten. Nå i november/desember er temperaturen mellom 10 og 15 grader, men solen titter ofte frem på dagtid likevel.
Vi bor i sentrum av Barcelona, i området Eixample hvis du er kjent, og har for øyeblikket en leilighet for 4 personer og bor med to andre utvekslingsstudenter som skal reise hjem nå etter jul. Vi betaler ca 5500 kr for husleie + strøm, internett og gass. Det er ganske dyrt for leie i Barcelona, og man må regne med å betale mellom 5000 og 7000 i leie hvis man ønsker å bo i leilighet. Det går også mye penger på strøm og gass, både fordi strømmen generelt er ganske dyr og fordi isoleringen i boliger her nede er veldig mye dårligere enn vi er vant med fra Norge. Hvis man vil bo i kollektiv derimot, er det mye billigere og det er også mulighet for å søke på noen boliger gjennom skolen.
Skolen vi går på heter Universitat Politècnica de Catalunya og vi bruker omtrent en halvtime til skolen hjemmefra. Vi går på Facultat d'Informàtica de Barcelona, populært kalt FIB. Nivået på fagene er nok ganske likt som vi er vant med på NTNU, men det er generelt mye mer å gjøre gjennom semesteret som teller på karakteren. Gjerne er det ulike deler som teller 10%, 20% eller 30% hver, der det kan være alt fra presentasjoner, labrapporter eller oppgaver som skal leveres inn eller deltagelse og oppmøte i timene som påvirker sluttkarakteren. Dette betyr at det ikke er eksamensperiode på samme måte, noe som gjør at det å ha «eksamen» i januar ikke er så ille likevel. Det skal nevnes at FIB ikke er det beste fakultetet for oss som går komtek, med spesialisering innenfor informasjonssikkerhet. Det har vært vanskelig for oss å finne sikkerhetsfag her nede, og vi har derfor endt opp med å ta ett fag på NTNU over video dette semesteret. Hvis det er noen komtek-studenter som er interessert i å reise ned til Barcelona på utveksling, ville vi anbefale å prøve og spørre rådgiver og de på internasjonal seksjon om det er mulig å heller søke seg inn på skolen ETSETB på UPC og fakultetet MET (bare å spørre oss nærmere om dette hvis noen er interessert), da dette er mye mer komtek-rettet og de tilbyr ulike sikkerhetsfag. For data-studenter er FIB en mye bedre match!
Søknadsprosessen er treig, men mye av dette er på grunn av NTNU og ikke skolen her nede i Barcelona. Det var litt vanskelig å finne fag på forhånd og få godkjent disse av NTNU, og det blir mye frem og tilbake med tanke på dette. Det viktigste er å få satt opp en noenlunde liste med fag før avreise og få denne godkjent av både NTNU og skolen i Barcelona, også vil det mest sannsynlig bli noen endringer på fagene når dere kommer ned til Barcelona uansett. Den offisielle bekreftelsen på at man har fått fra universitetet her i Barcelona fikk vi ikke før i juni, men etter man får bekreftet plassen fra NTNU er man likevel ganske sikker på at man får reise. Det går derfor fint å begynne å ordne diverse ting på forhånd, som flybilletter, språkkurs og eventuelt bosted. Det skal nevnes at NTNU tar fullstendig ferie i juni og juli, så den siste bekreftelsen på at vi takker ja til studieoppholdet i utlandet gjennom NTNU fikk vi ikke før i august, noe som betyr at vi heller ikke fikk søkt Lånekassen før i midten av august. Generelt er det bare å ha tålmodighet gjennom prosessen, og pushe litt hvis ting tar alt for lang tid!
I en så stor by som Barcelona er det alltid noe som skjer. Både student-relaterte arrangementer eller andre arrangementer. Som kjent for de aller fleste, har spanjoler og sør-europeere generelt en litt annen døgnrytme enn oss skandinavere. Kommer man til utestedene for tidlig er det helt dødt, da spanjolene generelt ikke drar ut før tidligst ett. Utestedene er åpne mye lenger, og man ender som oftest opp med å være ute til 5-6 om morgenen. ESN (Erasmus Student Network) er en organisasjon som arrangerer arrangementer og utflukter for utvekslingsstudenter gjennom hele semesteret. De har avtaler med utesteder, så hver onsdag og torsdag samles man på samme steder og inngang er gratis for medlemmer. ESN arrangerte også en slags “fadderuke” i starten av semesteret, der det var ulike arrangementer og fester i løpet av to uker, så man kunne møte og bli kjent med andre utvekslingsstudenter. I tillegg arrangerer ANSA, studentorganisasjonen for norske studenter i utlandet, flere sosiale arrangementer gjennom semesteret, som bowling, quiz-kveld og julebord i Madrid. Med andre ord, så er det masse man kan delta på!
Ellers så er jo Barcelona hjembyen til mange gode idrettslag, enten det er fotball eller håndball. Et besøk på Camp Nou for å se Barcelonas herrelag er selvfølgelig et must, men vi har også vært og sett på damelaget til Barcelona i fotball med Caroline Graham Hansen og håndballherrene spille mot både Elverum håndball og Flensburg Handewitt.
Når vi først bor i Sør-Europa har vi selvfølgelig lyst til å reise litt ekstra og utnytte oss av billige fly- og togbilletter. Særlig hvis man er tidlig ute kan man få togbilletter innad i Spania veldig billig, og det samme med flybilletter med diverse lavprisselskaper. Denne høsten har vi reist til både i Valencia, Andorra og Budapest. I Budapest hadde vi en liten reunion med de andre fra komtek på NTNU som er på utveksling i Europa; noe som var veldig koselig! Vi har nok dessverre gått litt i fella der vi allerede har utsatt litt for mye til våren. Vi har blant annet lyst til å dra til Madrid, Roma, Girona, San Sebastian osv., så det kan bli et hektisk semester med mye reising.
Til slutt tenkte vi å fortelle litt om urolighetene i Barcelona som har vært litt i nyhetene også i Norge denne høsten, i tilfelle noen lurer på det. Ingen av oss er eksperter på bakgrunnen av denne konflikten, men dette er hvert fall det vi har fått med oss. Catalonia, som er en region i Spania, har lenge kjempet for å bli uavhengig fra Spania. I oktober foregikk det en rettsprosess der flere katalanske politikere til slutt ble dømt til fengsel for å blant annet ha brukt offentlige midler til å arrangere ulovlige demonstrasjoner tilbake i 2017 og for å erklære seg uavhengig basert på en ugyldig folkeavstemning. Dette utløste stor misnøye blant katalanerne, og i mange uker demonstrerte de mot denne avgjørelsen og for ønsket om selvstendighet. Som utlendinger i Spania og Catalonia har vi ikke merket noe særlig til disse urolighetene, da demonstrasjonene har vært veldig lokale i bestemte områder. Det eneste var at vi fikk noen dager fri fra skolen når det skulle være streik, og noen av professorene har ønsket å fortelle oss litt om konflikten og om hvorfor de demonstrerer. Det var med andre ord ikke noe skummelt å være her når det foregikk på det verste og vi har ikke følt oss utrygge på noe tidspunkt, selv om det så veldig ille ut når NRK/VG viser bilder av branner og politi i gatene.
Dersom du har noen spørsmål om utveksling i Barcelona er det bare å ta kontakt på facebook (Mari Langås eller Sanna Løfqvist), eller e-post (marilangaass@gmail.com eller sannalofqvist@hotmail.com).
PS: Magnus Midtbø Kristiansen og Andreas Haukeland som går 4. klasse data er også på utveksling i Barcelona nå, så de er også tilgjengelig på facebook eller mail hvis dere har noen spørsmål til dem (magnus.mk@outlook.com, andreas.haukeland.95@gmail.com).