Content banner
Skrevet av Magnus Rand 25. nov. 2019 kl. 05:34

Nå som første semester i New Zealand er godt over og jeg har vært her i over fire måneder, skal jeg gi dere en liten oppsummering av mitt opphold. Jeg har bodd i landets største by, Auckland, som ligger fint plassert på øvre del av Nordøya. Her er det cirka 1,5 millioner innbyggere, noe som gir New Zealand inntrykket av å være et land med mange folk. Sannheten er at dette er nesten 1/3 av alle innbyggerne; New Zealand har faktisk færre innbyggere enn Norge. Byen er bygd på vulkansk aktiv grunn og innehar hele 53 vulkaner. Dette gjør at byen har en veldig interessant og spennende geografi og geologi. Fra havnekanten har man for eksempel utsikt til en flott symmetrisk vulkansk øy som kun er 600 år gammel! Auckland er også en veldig multikulturell by med mye innvandring fra Asia. Dette skaper en interessant og eklektisk stemning i byen, med et bredt utvalg av mat og kultur fra store deler av verden.

Failed to load image...

Utsikt over Auckland CBD fra Devonport

I Auckland har jeg slått meg ned i en av studentbyene som universitetet tilbyr ved navn Carlaw Student Village. Denne ligger rett ved byens største park kalt The Domain, en flott park med tett jungelaktig skog og åpne sletter. Cirka 50 prosent av beboerne i studentbyen er internasjonale studenter, og jeg har delt leilighet med en amerikaner og en kineser. Dette er flott siden andre internasjonale studenter er i samme situasjon som deg selv, og ute etter å treffe nye venner og reise rundt i landet. Bolig i Auckland sentrum er dessverre ikke så billig som jeg skulle ønske, og man betaler vanligvis mer enn i Trondheim. Min leie, som inkluderer strøm og Internett, ligger på rundt 6600 i måneden. Ikke alle er megafan av studentboliglivet, meg selv inkludert, men boligkrisen i Auckland gjør det vanskelig å finne et privateid sted innenfor budsjettet. Som internasjonal student er du sikret studentbolig gjennom universitetet så lenge du søker tidlig nok. Dette gjør det til et godt alternativ.

Forberedelsene til utveksling er ofte litt styrete. Kommunikasjonen er dårlig, informasjonen tvetydig og fristene til tider vanskelige å opprettholde. Det samme gjelder for New Zealand. Det viktigste å være obs på er at avgifter til universitetet må være betalt før du får visum. Dette betyr at du mest sannsynlig må betale før du får penger fra lånekassen. Beløpet ligger på rundt 120 000 NOK, så et kort lån fra foreldre var helt nødvendig for meg her. Å lage en liste over emner man vil ta var også ganske styrete. Universitetet har mange ulike steder man kan lese om emner de tilbyr og ikke alle er like oppdaterte. Det er rett og slett en liten kabal å få alt til å stemme og deretter få det forhåndsgodkjent. Begynn gjerne godt over et halvt år før avreise med å se på hva som må gjøres.

La meg også fortelle litt om hvorfor jeg valgte akkurat New Zealand. Hvis du er som meg, så er mye av grunnen din for å dra på utveksling et ønske om å bli bedre i engelsk. Det snevrer inn listen ganske mye, da landet bør ha engelsk som morsmål. Jeg ville også dra litt langt vekk når jeg først drar. England ble for nært da det kun er en billig Ryanair-flyvning unna Norge. Valget står da hovedsaklig mellom Nord-Amerika og Oseania; Oseania virket rett og slett bare mer spennende. Om man så velger Australia eller New Zealand er mye opp til hva slags person man er. Jeg ville helst dra et sted ikke altfor mange nordmenn drar, og er ikke så stor fan av veldig varme dager. Valget falt da på New Zealand, noe jeg er veldig glad for. Jeg skal dra til Australia i den sørlige halvkules tre måneder lange sommerferie, så jeg får sett begge land uansett. En annen grunn til å velge New Zealand er såklart den nydelige naturen den tilbyr. Er du glad i natur og friluftsliv er det vanskelig å finne en bedre match.

Failed to load image...

Meg foran Hooker Glacier og Mt Cook

Universitetet

NTNU har ingen utvekslingsavtale med New Zealand, men har instrukser og prosedyrer for å studere på University of Auckland og University of Otago; den første på nordøya og den andre på sørøya. Selv går jeg på University of Auckland. Det akademiske livet er ganske likt her som på NTNU, med noen forskjeller. Du har fire emner i semesteret her også, men du får ikke karakteren din 100 prosent fra eksamenen din. Alle øvinger du gjør teller opp mot den endelige karakteren din, og eksamen teller gjerne rundt 50 prosent. Karakterene dine har dog ikke så mye å si da de blir gjort om til bestått/ikke-bestått på det norske vitnemålet ditt, og du trenger 50 prosent i et emne for å bestå. Inntrykket mitt er at innleveringer og prøver er litt lettere her enn de er på NTNU. Jeg har hvertfall enkelt bestått uten å legge altfor mye arbeid inn i det. Begge semestrene har også en «mid-semester break» på to uker som gir et fint avbrekk og lar deg reise litt.

Det er også en del klubber man kan melde seg inn i her. Alt fra fotografiklubb og turklubb til debattklubb og kjøttklubb er representert. Hvis du begynner på University of Auckland vil jeg anbefale at du blir med i SASS (Study Abroad Students' Society). Disse arrangerer flere utflukter til kule steder i New Zealand som du kan oppleve med andre utenlandsstudenter. Det er en veldig god måte å skaffe seg venner på.

Ikke-akademisk

I løpet av de fire månedene mine her nede har jeg sett så utrolig mye fin natur og imponerende landskap. Beste ordet for å beskrive dette stedet er «pittoresk». Mange av helgene har gått til reiser med venner til ulike steder som: Rangitoto, Waiheke, Muriwai og Piha Beach, Raglan og så videre. I tillegg brukte jeg de to ukene med mid-semester break på en roadtrip på Sørøya. Som en aspirerende fotograf er dette fantastisk da man konstant har kule motiv og landskap å fotografere! Jeg poster noen av bildene mine fra NZ her for de som er interesserte. Sørøya er et must å se hvis du drar til New Zealand. Selv etter å ha tilbrakt to uker der skulle jeg gjerne hatt en tur ned dit igjen. Vi kjørte gjennom daler med praktfulle fjell i horisonten, stoppet ved flere isbreer, overnattet i områder uten lysforurensning med en fortryllende stjernehimmel og levde to uker i campingvan.

Failed to load image...

Stjernehimmel i et «Dark-Sky Reserve» på Sørøya

I New Zealand er de veldig stolte av naturen sin og gjør det de kan for å vise den frem og beskytte den. DOC (Department of Conservation) har satt opp haugevis av ulike stier, turruter og interessepunkter over hele landet. Man merker godt at de bryr seg masse om å ivareta naturen sin her. På veldig mange av turene jeg har gått har de en inngangsport hvor du må børste av skoene dine og desinfisere dem. Landet er også originalt uten noen land-rovdyr som pungdyr og lignende, så de er store kampanjer på gang med feller og gift for å utrydde disse artene fra øya. Målet deres er rovdyrfritt innen 2050. DOC har også satt opp flere såkalte Great Walks som er flerdagsturer i noe av den beste naturen New Zealand har å by på. Mange turister kommer kun for å gå disse turene. Jeg fikk selv gått Tongariro Great Walk som var helt fantastisk.

Failed to load image...

Mt Ngauruhoe, bedre kjent som Mt Doom fra Ringenes Herre
Failed to load image...

På toppen av Mt Tongariro Crossing

Ellers er det veldig vanlig, både for lokale og internasjonale studenter, å dra ut i helgene. Onsdager er studentkvelden med gratis inngang på flere av utestedene i Auckland, og er en vanlig utedag for mange. Utvalget av barer er også stort, og «craft beers» er ganske populært her. De fleste andre klager over at ølprisene er høye på disse stedene, men som nordmann sparer jeg fortsatt penger på ølen min her nede. Utvalget av restauranter er også godt. Mat er generelt ikke veldig billig her, men igjen fortsatt billigere enn Norge.

Tips & Triks

Hvis du har bestemt deg for å dra til New Zealand legger jeg til slutt med noen tips og triks. Første gjelder Visum. For å få visum fra New Zealand må du ha blitt tatt opp til og ha betalt alle avgiftene til universitetet. Avgiftene for et år ligger på rundt 120 000 kroner og pengene fra lånekassen kommer ofte litt sent, så du trenger en måte å få betalt dette. Her fikk jeg hjelp av foreldre ved et lån for å kunne forhåndsbetale det.

Neste tips gjelder hvis du skal bo på studentbolig fra University of Auckland. De har nemlig en ordning hvor internasjonale studenter er sikret boligplass hvis de søker før en datofrist. Finn ut denne når datoen er og søk før den. Jeg rakk ikke tidsfristen selv da jeg huket av for at jeg trengte visum for å studere på søknaden min. Dette skal man tydeligvis ikke velge hvis man er study abroad-student, så velg nei på denne.

For emner og valg av disse på universitetet er tipset å begynne tidlig med å finne ut hvilke emner du vil ta. Dette viste seg å være ganske styr å ordne med siden emnene må passe med planen fra NTNU og University of Auckland sin semesterplan. University of Auckland har flere ulike sider som viser emneoversikt, og ikke alle er like godt oppdatert og vedlikeholdt. Mange av planene mine gikk i vasken da jeg fant ut at emnet ikke lenger fantes eller var flyttet til et annet semester.

Sist men ikke minst, pass på å skaffe deg et internasjonalt førerkort. Hvis du vil reise rundt til de mange flotte stedene i New Zealand er du avhengig av bil, enten din egen eller leie. Dessverre er ikke det norske førerkortet ditt alene nok. For å bruke førerkortet i New Zealand trenger du et internasjonalt førerkort. Dette kan du skaffe fra for eksempel NAF for en ikke så altfor dyr penge.

Skulle du ellers ha noen spørsmål til utenlandsstudier i New Zealand kan jeg nås på Facebook (Magnus Rand) eller e-post: magnus.rand@gmail.com.

Failed to load image...

Solnedgang med Mt Taranaki til høyre
Failed to load image...

Muriwai Beach
Failed to load image...

Lindis Pass på Sørøya
📸
20
:camera_flash:
😍
16
:heart_eyes:
🤭
9
:hand_over_mouth:
🤳
8
:selfie:
🥰
7
:smiling_face_with_three_hearts:
🤑
7
:money_mouth_face:
🌏
7
:earth_asia:
🇳🇿
7
:new_zealand:
🇨🇳
5
:cn:
🥳
2
:partying:

Kommentarer

Vennligst logg inn for å kommentere
tobiassk's profile picture
25. nov. 2019 kl. 12:51

很好。你的招嫖只非常漂亮。我认为我们要超好玩儿明年。