image
Skrevet av Sarmilan Gunabala12. okt. 2019 kl. 15:06

Heisann!

Er du av typen som dagdrømmer om nesedype puddersvinger, endeløse granittvegger eller stillehavssurfing? Hva med sommerferie fra slutten av april, venner fra hele verden og et universitet med alle college-klisjeene? I så fall kan jeg på det varmeste anbefale å reise på utveksling til Vancouver, Canada.

Failed to load image...Dette er meg, og ca så glad blir jeg når jeg får lov til å klatre på stein. Jeg heter Lina og jeg går fjerde komtek. For omtrent ett år siden bestemte meg for å reise på utveksling til University of British Columbia, som bare ligger en drøy time fra grensen til USA på vestkysten av Canada.

Skole

Vi tar “det man reiser hit for” først.

Skolen jeg går på heter University of British Columbia, UBC. UBC har to campus, Okanagan og Vancouver, og jeg er altså i Vancouver. Skolen ligger på halvøy en halvtimes sykkeltur unna downtown Vancouver, og er omkranset av park og strand. Campus er digert, men alle forelesninger, biblioteker og barer/kafeer/treningsrom ligger ganske samlet. På skolen finner du alle klisjeene fra collegelivet: frat-gjenger som bruser med fjæra, homecoming med cheerleadere, football, UBC-merch og så latterlig mange forskjellige klubber og grupper. UBC er ranket til det 35. beste universitet i verden, og krever nok litt mer innsats enn NTNU. Noen fag har obligatorisk oppmøte, og karakteren avhenger av både øvinger, midterms og eksamen. Skippertakslivet fungerer altså ikke like bra her, men foreløpig har jeg tatt langhelg hver helg utenom én, så såå gæli er det ikke. Siden NTNU ikke har utvekslingsavtale med UBC må jeg betale en god slump i skolepenger, men lånekassen ordner opp. I søknadsprosessen må man være litt frempå for å få alt i orden, men det er null problem å komme inn - tror ikke C-snitt er krav selv om noen påstår det. Vi er vel nærmere 30 studenter fra Gløs her i år!

Failed to load image...

På UBC går alle i UBC-genser. Vi kunne ikke være noe dårligere!

Det som er mest ork med hele utvekslingsprosessen er nok å velge fag - UBC tilbyr sykt mange forskjellige fag og det kan være tricky å få oversikt. Datafagene er veldig populære og du må være litt frempå for å få plass, men med litt godsnakking så løser det seg. Jeg tror mitt viktigste tips for utveksling hit er å bruke excel-ark for fagplan, og list opp plan A og B iallfall en stund før endrefristen.

Failed to load image...

Skolen er omkranset av nudiststranda Wreck Beach. Her er det key å følge med på hva man tar bilder av!

Bolig

Jeg kom til Vancouver i slutten av august, og flyttet inn i et kollektiv i West Point Grey, bare en liten sykkel- eller busstur fra skolen. Å få bolig er litt stress, men å tråle Craigslist, Facebookgrupper og eventuelt skaffe seg venner i Varsity Outdoor Club gjør susen. Jeg fiksa bolig sommeren før jeg kom hit og det var digg. Likevel er det masse boliger som legges ut mot slutten av sommeren, så om du har en AirBnB den første uka lar det seg fint gjøre å fikse bolig mens du er her, men da kan det bli litt dyrere. Jeg betaler $ 760 i måneden, ca 5000kr, og det er nok ganske billig for området jeg bor i. Busskort er inkludert i skolepengene, så det er ikke så farlig å ikke bo supernærme skolen.

Failed to load image...

Her bor jeg! Er ikke så fullt så slitent som det ser ut.

Folk

Av gjengen som reiste til UBC fra NTNU er de aller fleste over middels interessert i klatring, sykling, ski eller fjell. Jeg kjente egentlig ingen av de norske så godt før jeg dro hit, men det gikk likevel ganske fort til at jeg havnet i “australiabobla”. Tilbringer nok i overkant mye tid med nordmenn, men det er allikevel massevis av muligheter til å bli kjent med canadiere og andre internasjonale. Vancouver er en smeltedigel av folk fra alle mulige steder i verden, og derfor er det veldig enkelt å passe inn som utvekslingsstudent. Alle snakker jo engelsk med litt aksent uansett! Det er ikke fadderuke for sånn som i Norge, men Student Exchange Club arrangerer prima fester både de første ukene og annenhver torsdag gjennom semesteret. Alle klubbene er også veldig frempå med rekrutteringa - jeg meldte meg inn i surfegruppa og outdoor club første uka.

Failed to load image...

Kjersti prøver stisykling for første gang - en uke senere hadde hun kjøpt seg egen stisykkel!

Tur

Den egentlige grunnen for at jeg reiste hit, var jo uten tvil naturen. Avstandene er store, og for å kunne maksimere oppholdet, kjøpte jeg meg likeså godt en diger Jeep første uka - og hver helg siden har jeg dratt på tur.

Failed to load image...

Jeepen min!

Det er verdt å merke at bil er billig, men forsikring er dyrt og service er enda dyrere - det er kjekt å ha litt buffer!

En time fra Vancouver finner du Squamish, som er hjem til helt fantastisk klatring og stisykling. Jeg har kjøpt telt sammen med et par andre nordmenn, og har hatt flere prima campinghelger der! Den billigste campgrounden heter Mamquam, og herfra er det kort vei til en drøss med prima klatrefelt. Forrige helg arrangerte Outdoor Club det de kaller Rock Party der - en helg med klatrekurs og en heidundranes fest med 300 ivrige sjeler. Skikjøring er også en stor greie i BC. Om en drøy måned åpner Whistler for sesongen, og da kommer halve Vancouver til å pendle ut dit i helgene. Jeg har skaffet sesongkort og fri på fredager neste semester – hypen er stor! Om du er ekstra ivrig er det naturligvis skibakker nærmere byen også, da er Cypress Mountain beste alternativ. For sikkerhets skyld har jeg sikra meg sesongkort dit også.

Failed to load image...

Fransk-kanadieren Jeremie speider mot The Chief og favorittsjappa i Squamish

Failed to load image...

Leter etter gull (eller noe å sikre i) på The Apron

Failed to load image...

Campinglivet er slett ikke verst (så lenge man ikke blir spist av bjørn)

Failed to load image...

Roomie Almar på toppen av Mount Brunswick

Er du ikke hypp på klatring eller skikjøring, er det ikke manko på andre muligheter. På Vancouver Island finner du surfeplassen Tofino og hit arrangeres det turer stadig vekk. Kjører du en time eller to sørover kommer du til Seattle i USA, og når du først er der er mulighetene gode for å roadtrippe Oregon Coast ned til California. Det har jeg planer om å gjøre etter skolen er ferdig i april! Vancouver by har også masse å by på og på skolen lever studentfrivilligheten i beste velgående. Å fylle tiden er farlig enkelt!

Failed to load image...

Obligatorisk instabilde fra Lynn Valley, rett nord for byen

Gira?

Høres det her ut som noe for deg? Dra hit da vel!

Om du lurer på noe som helst om UBC, livet i Canada, eller bare er gira på å prate med noen – ikke nøl med å sende meg en melding! Du når meg på Facebook, insta, snap, eller e-post (hovdenlina@gmail.com).

:canada:
🇨🇦
29
:maple_leaf:
🍁
17
:mountain:
15
:heart_eyes:
😍
11
:heart:
❤️
10

Kommentarer

Vennligst logg inn.