image
Skrevet av Ole Furseth22. aug. 2019 kl. 15:55

Årets immatrikuleringsball nærmer seg stadig, og allerede til helgen åpner påmeldingen. Dette er dagen Abakus’ nye medlemmer skal feires, men hovedpersonene selv er kanskje ikke helt sikre på hva de går til. Frykt ikke: Her er en liten innføring i hva kvelden kan komme til å by på.

Antrekk: studentergalla

Det første spørsmålet mange stiller seg er hva man skal ha på seg. For ferske studenter holder det å kle seg opp i sitt fineste tøy – typisk dress eller lang kjole. For de mer erfarne forventes det også at man krydrer antrekket med eventuelle daljer eller bånd man har.

Mange av de eldre studentene har én eller flere daljer som de liker å vise frem. De kan ved første øyekast minne mye om medaljer, men kalles altså daljer. Man skaffer seg som regel daljer ved å delta på diverse arrangementer eller ha forskjellige verv. For eksempel har alle komiteene i Abakus sin egen dalje, som alle komitémedlemmer får. Nok en grunn til å søke komité!

Noen heldige utvalgte har også fått et bånd trukket over hodet. Du har kanskje allerede sett Hovedstyret luske rundt med saks, solbriller og sine røde og sorte bånd. Backup har også egne helrøde bånd.

Nu klinger …

Intet studenterarrangement uten studentersang! Etter de siste ukene er nok mange blitt kjent med sangen Lambo. Nå er det tid for å utvide repertoaret ytterligere med klassikere som Theodor og ikke minst Nu klinger. Om du ønsker å varme opp stemmebåndet allerede, finner du teksten til Nu klinger her.

Det er ikke bare tradisjonell allsang som skaper lyd på et immball: Ikke bli overrasket om det plutselig ropes noe om «barnestemmer» og «andra sidan» på kryss og tvers av salen. Hva nå enn disse «kampropene» betyr har du heldigvis fem år på å lære deg.

Ikke bare Abakus

«Hvem er de folka i kilt? Og de med hattene?» er det mange som lurer på under sitt første immball. Det er ikke bare Abakus som har et eget styre – alle de andre linjeforeningene har det samme. Typisk inviterer Abakus medlemmer fra andre styrer på ball og vice versa. Vanligvis kommer disse fra egne styre-vors, og kan ofte framtre noe mer beruset enn andre på ballet. De andre linjeforeningene har andre tradisjoner og styrebånd enn Abakus, og noen av dem har egne bekledninger. Du vil garantert legge merke til Hybridas kilt, eller Bergs vakre drakter og hatter. Apropos bekledning: Du vil nok også få øye på noen ikledd livkjole og en drøss med daljer. Dette er Ordo Abaci AureiDen Gyldne Kulerammes Orden, eller bare «Ordenen» som de ofte kalles. Ordenen består av personer som har utmerket seg og gjort eksepsjonelt mye for Abakus i løpet av sin studietid, som så blir utnevnt til riddere eller enda høyere titler. Dette er gjerne folk som er ferdige å studere, men som aldri vil legge Abakus helt fra seg.

Mye mer

Enda ikke overbevist? Foruten pene klær og studentersang, vil kvelden bestå av en flottere to-retters middag, god drikke og underholdning med de nye abakulene i fokus. Perfekt for å avrunde fadderperioden, og for alvor å påbegynne fem supre år i studentbyen Trondheim.

Kommentarer

Vennligst logg inn.