image
Skrevet av Mathias Kjølleberg Førland6. mai 2019 kl. 13:09
Failed to load image...

Juan-les-Pins

Nå har jeg, Eivind, vært i Sør-Frankrike/Provence/Rivieraen i litt over 8 måneder. En 30 min med tog fra Aéroport de Nice ligger Juan-Les-Pins og Antibes. To byer som er en, og de rommer røflig 75 000 innbyggere. Området er ikke kjent for sitt tilbud til studenter, derimot sitt tilbud til turister og pensjonister. Det reflekteres når man vandrer gatelangs, men det var likevel en tiltrekning til strand og et varmere klima for min egen del. Jeg deler en leilighet med en medkomteker, Ina. Vi bor 250 meter fra stranden og det betaler vi 510 euro for hver, ikke ulikt en hybel i Trondheim.

Failed to load image...

Solnedgang i Juan-les-Pins

Skole

Skolen ligger en 25 til 50 minutter med buss fra Juan-Les-Pins. Jeg har dessverre ikke funnet noe eksakt mønster på når det er rushtrafikk her enda, så det er litt spenning hver dag. EURECOM ligger i det som blir presentert som Frankrikes Silicon Valley, Sophia Antipolis. Her ligger skolen i en stor industripark der selskaper som SAP, Amadeus, Air France og Thales holder til.

Failed to load image...

EURECOM

Skolen er liten, den er utelukkende for Masterstudenter, og alle fag undervises på engelsk. Dette er en ulempe hvis man ønsker å lære seg fransk, men for alle andre gjør det utveksling i Frankrike mulig. På årets kull er det ca 125 studenter og vi er 14 nordmenn (6 komtek, 7 elsys og 1 informatikk). Majoriteten er franskmenn og italienere med nordmenn som tredje største gruppe. Resten av kullet er godt og blandet fra hele verden. Norske problemer blir ganske små når du møter en student fra Venezuela.

Skolen har et høyt akademisk nivå, men det er mye som er annerledes enn NTNU. I høst ble det hele 8 fag da et fag her er enten 3 eller 5 studiepoeng. Det er også en større grad av arbeid underveis i semesteret sammenlignet med Gløshaugen, nesten alle fag har mappevurderinger der arbeid teller opp til 50% på karakteren. 8 fag kombinert med arbeider og det faktum at forelesninger er på 2 x 90 min gjør at uken hovedsakelig går med til skole.

Da er det helt greit at det er 90 minutter lunsj hver dag, og desto bedre med en halv meter lang påsmurt baguette til halve prisen av en i storkiosken på Stripa. Det skal også nevnes at eksamen er maks 120 minutter og ofte består av flervalgsoppgaver, så noen fordeler er det her nede.

Sosialt

Det er ikke mangel på ting som skjer, selv om området ikke er preget av studenter. Skolen har sin egen linjeforening (Bureau des Eleves) som arrangerer introduksjonsuke, skitur, utenlandstur (Wien og Budapest i år) og mindre arrangementer. Budsjettet er på hele 60 000 euro som gir gratis eller godt rabatterte arrangement, gjerne med gratis alkohol som et pluss. Alle vi norske var også med på språkkurs i 3 uker før den offisielle skolestarten, noe som ga oss tid til å både bli kjent med andre og området. Frustrasjon over fransk fonetikk bringer folk fort sammen uansett morsmål. Og da er det perfekt å ta en øl i solnedgangen på en sandstrand, noe man blir overraskende fort vant til.

Failed to load image...

Vikings 2020 under Weekend d'Integration (fadderuke)

Dette i kombinasjon med utflukter til Cannes, Nice og nærliggende nasjonalparker gjør at tiden har gått like raskt som økningen av forbindelser på sosiale medier. Det viser seg blant annet at italienere er veldig glade i LinkedIn. Ukentlige quizer på the Blue Lady Pub har vært en slager gjennom semestrene, samt en whatsapp gruppe med 150 medlemmer gjør at det alltid er noe som skjer.

Reise

Juan-Les-Pins ligger perfekt til for både korte og lange utflukter. Cannes, Nice og Monaco er bare en kort togtur unna som gir et springbrett til ulike opplevelser. Det er også flere mindre kjente steder som er verdt et besøk, de er plassert langs hele Rivieraen, gjerne på toppen av en knaus. Og er du glad i observe andres overdådige rikdom så er du riktig sted. Monaco er da en foretrukken destinasjon, samtidig som det er verdt å merke seg at Antibes er Middelhavets foretrukne superyacht-havn. Det gir også et utslag på utelivet, da flertallet av gjestene er mannskap på båter i havn. Jeg har dessverre ikke fått til å overtale noen til å ta meg med på omvisning, men håpet er enda ikke dødt.

Failed to load image...

AS Monaco - Atletico Madrid, Champions League

Det er også mulig å ta tog enda lengre strekninger, eller gå av ved flyplassen. Da kan man ta første og billigste easyJet til en typisk destinasjon i sør-Europa. Dette kombineres godt med komtekere som tar utveksling i Italia, så kan du ta et dykk ned i de subtile forskjellene på fransk og italiensk rødvin. For min del har det blitt turer til Bordeaux, Roma, Praha og Milano i tillegg til tidligere nevnte Budapest og Wien.

Failed to load image...

Komtekere i Milano

Alpene er heller ikke lange turen unna. Det er ikke feil å bo i gangavstand fra stranden og 1,5 time fra Alpene. Regn blir mer akseptabelt når du vet at det samtidig faller 50 cm snø på 2000 meters høyde. I løpet av oppholdet har det blitt flere turer, noen med ski på beina og noen med baguette på sekken. Det er mange nasjonalparker i området og flere skisteder, noe som er fint når man går litt lei av strandlivet. Det hjelper godt med Erasmus-penger og boligstøtte fra den franske staten.

Failed to load image...

Baguette i Alpene
Failed to load image...

Courchevel, Alpene

Frankrike

Frankrike er et fantastisk land for mat, kultur og opplevelser. Mat og drikke er hakket rimeligere enn i Norge, men utvalget er også mye større. Det er gode muligheter for å lære seg å spise ost og du kan teste vin til en brøkdel av prisen i Norge. Du får kanskje noen stygge blikk fra en franskmann når du kjøper en vin til 2 euro, men det smaker faktisk vin og ikke bensin som de påstår. Som Erasmus-student kan du plusse på 410 euro i måneden, og hvis du tar opp kampen med det franske byråkratiet så kan du få en ekstra boligstøtte på 90 euro i måneden. Dette overskuddet kan brukes som man selv ønsker, men det ble selv brukt på randonnéutstyr slik at ingen kan misforstå at jeg egentlig studerer på Gløshaugen.

I år er det ingen fra datateknologi her, men det håper jeg vil endre seg i fremtiden. Det er mange relevante fag, gjerne ta kontakt hvis du vil høre mer. Spesielt maskinlæring er det et stort fokus på her.

Bare å ta kontakt med meg på facebook, linkedin, snapchat, instagram eller epost (eivind@hoydal.net) hvis du lurer på noe om utveksling på EURECOM eller i Frankrike.

Og til slutt vil jeg ønske alle dere i Trondheim lykke til i eksamensperioden!

Failed to load image...

Cap d'Antibes
Failed to load image...

St. Emilion, Bordeaux
:cheese:
🧀
2

Kommentarer

Vennligst logg inn.