Content banner
Skrevet av 6. mai 2019 kl. 13:09

Heisann! Dette er meg, Morten Stulen, og jeg går fjerde klasse datateknologi. Jeg har akkurat fullført mitt første semester i Madrid, Spania, så nå tenkte jeg å fortelle deg om hvordan det er å bo i her, hva du kan forvente, samt noen tips og triks som kommer godt med. Så nå er det bare å sette seg godt tilbake i stolen og nyte dette superspennede blogginnlegget.

Failed to load image...

Dette er meg da! Veldig glad i å vise at jeg er 1.98m

Klima

En av hovedgrunnene til at jeg ville til Madrid var nettopp pga været. Alle vet at det er godt og varmt i Spania, selv langt ut på høsten. Det jeg derimot ikke var like klar over var hvor UTROLIG varmt det var. I august er det visst vanlig for folk fra Madrid å reise ut til kyst-byer som Barcelona, Málaga eller Valencia og kose seg på stranda; det er rett og slett for varmt til å nyte været i Madrid. Jeg visste ikke dette, så jeg ble så klart værende i Madrid og kokte som en hummer i varmen. Spesielt ille var det på natta uten air-conditioning (de fleste leiligheter har ikke det, dessverre). Jeg kjøpte meg så klart en stor vifte rimelig kjapt, men den hjelper bare at du føler deg kaldere, det blir ikke akkurat kaldere i rommet. I tillegg kan du lett våkne opp med forkjølelse siden lufta blåser på deg hele natta. Meeen det er likevel ganske digg å ha 20 grader i oktober og se at det er snø hjemme :)

Failed to load image...

1,5L flaska skal med overalt

Det jeg heller ikke var like klar over var at det faktisk blir ganske kaldt i Madrid på vinteren. Det varierer visst veldig fra år til år, men i år så var det dager da det plutselig var 0 grader og andre dager da det var opp i mot 15 grader. Det er likevel ofte sol selv om det er kaldt, og det er digg.

Skolen

Jeg går på UC3M (Universidad Carlos III de Madrid) i Leganés. Det er to campuser, Leganes og Getafe, og disse samsvarer godt med sine norske venner; Dragvoll og Gløshaugen. Leganés = Gløs, Getafe = Dragvoll. Altså, ingeniører går på Leganés og resten på Getafe. Av utvekslingsstudenter er det desidert flest som går på Getafe, men en god andel går også på Leganés, eller begge. Det går to forskjellige tog fra Madrid sentrum til hver av skolene, men det går T-bane i mellom de. Jeg anbefaler å ikke ta fag på begge siden det er litt stress å få fag til å matche opp, og det tar typ en halvtime å reise i mellom campusene.

Failed to load image...

Edificio Sabatini, Leganés, der jeg har mesteparten av fagene mine

Når det gjelder fag så er det viktig å sjekke at timeplanen passer, at fag er på det språket du vil og at det er på campusen du vil. Jeg anbefaler å ta de fleste fag på engelsk med mindre du er god i spansk (de snakker utrolig fort her). Alle fag har flere grupper med forskjellig timeplan som også kan ha ulike faglærere. I begynnelsen av semesteret registrerer man fag online på et gitt tidspunkt med et first-come-first-serve-prinsipp. Med andre ord, er det et fag du virkelig trenger eller vil ha (og det er få plasser) så registrer dette først. Jeg måtte ta et fag på spansk dette semesteret siden jeg ikke fikk plass i den engelske klassen. Tenk på det som UKA-billett slipp, bare med litt kjedeligere gevinst.

Alle fag har 2 timer med vanlig forelesning og 2 timer med øvingsforelsning. En stor forskjell fra NTNU er at i mange fag er det obligatorisk oppmøte. Man må enten skrive under på oppmøte eller så spør læreren en random person et spørsmål, og hvis personen ikke er der blir det ikke noen poeng (som teller på karakteren).

Jeg hadde heldigvis ingen fag som krevde oppmøte, men jeg møtte likevel opp i hver eneste forelesning. Dette er fordi det ikke finnes kok på øvingene :( og øvingene teller på karakteren. Alle fag har det de kaller “continuous evaluation” der evalueringer i løpet av året teller mot den endelige karakteren. Det er forskjellig fra fag til fag hvor mye hver øving teller, og også hvor mye eksamen teller i forhold til øvingene. Dette er lurt å få ned på et excel ark med en gang du har vært i de første forelesningene slik at du har en oversikt over hvor mye du må gjøre for å stå. Det er forøvrig også lurt å få inn alle prøvene og innleveringene i løpet av semesteret i kalenderen siden mange forelesere minner deg ikke på dette. Jeg har for eksempel møtt opp i forelesning og plutselig hatt en prøve som teller 10% av karakteren…

Det som er kjipt er at basically alle fag krever likevel at du får minst 40% på eksamen, så da blir det likt som på NTNU (bare at du faktisk må gjøre øvingene).

Det er heller ikke slik at alle forelesere gir ut gamle eksamensoppgaver selv etter forespørsel, men frykt ikke, det finnes et par ting du kan gjøre.

  • OpenCourseWare: http://ocw.uc3m.es/ - En gammel side der noen eldre eksamener ligger ute
  • Wuolah: https://www.wuolah.com/ - Nærmeste du kommer youkok. Her legger studenter ut gamle øvinger og eksamensoppgaver, men det er svært variert hvor mye som ligger ute for hver fag. I tillegg er det så og si alltid på spansk.
  • Delegación de Estudiantes EPS: På campus kan du gå til dette kontoret med en USB og få alle gamle eksamener som andre studenter har spart på.

Språkkurs

Som du sikkert vet, så gir Lånekassen (<3) deg språkstipend hvis du oppfyller visse krav (https://www.lanekassen.no/sprakstipend). Jeg tok derfor språkkurs noen uker før skolen begynte og fikk en mulighet til å oppleve Madrid uten noe særlig skole før de fleste andre. Dette er absolutt å anbefale da du får en god del ekstra cash, blir kjent med Madrid og får nye venner fra språkkurset/byen. Jeg tok språkkurs med AIL Madrid (https://www.ailmadrid.com/), men det er også mange andre du kan velge mellom.

Bosted

Når det gjelder bosted så er det best å se etter steder i sentrum av Madrid. Det er desidert billigst å bo nærme campus, men det er ikke verdt det i lengden. Det du sparer i penger mister du i sosialt for å si det sånn :) Det går ikke nattog, så med mindre du er helt spansk og fester til kl. 06 på morgenen hver gang du er ute, så er det best å bo i sentrum. Alt av andre aktiviteter skjer også i byen (tapas, kino, sightseeing, shopping..etc)

Spesifikt så er Sol det mest sentrale stedet å bo, så jeg vil anbefale å bo så nærme Sol som mulig. Det er også mulig å bo nærme Atocha (største togstasjonen i Madrid) hvis du vil ha litt kortere skolevei eller i andre strøk som for eksempel Embajadores eller Malasaña, men jeg ville likevel alltid startet med å ta Sol som utgangspunkt.

Det finnes flere selskaper der du kan finne et sted å bo: Idealista, Spotahome, HelpMadrid..etc. Jeg endte opp med en leilighet i Plaza Santa ana 4 fra HelpMadrid som jeg er veldig fornøyd med. Her er en liste: https://www.uc3m.es/ss/Satellite/ApoyoEstudiante/en/TextoMixta/1371215921371/Alojamiento#empresasdealojamiento

Failed to load image...

I det store hvite huset der bor jeg! Med fin utsikt over plaza’en og egen balkong

Fest

Madrid er en fantastisk by når det kommer til uteliv. Her skjer det ting hele tiden! Det er barer rundt hvert hjørne og hvert distrikt har sin sjarm. Rundt Sol-distriktet er det en del turister og man møter folk fra hele verden. Det er også karaoke-barer, arrangert beer pong og ofte billige “lokke-offer” av folk på gaten som vil dra deg inn. Dette innebærer for eksempel et gratis shot/drink eller 10€ for en time med så mye øl/sangria du vil. Siden det må være stille i leiligheten etter 23:00, går vi ofte til en av disse og chugger så mye som mulig mellom 23-24 før vi går til en litt større klubb. Disse “promotorene” er greie å ha når du faktisk vil ha billig drikke, men blir plagsomt i lengda når du kommer hjem fra skolen litt sent og blir stoppet av 6 stk på vei fra togstasjonen..(tror de virkelig jeg vil feste nå med skolesekk på ryggen?)

Liker du litt mer “hippe” barer så er Malasaña strøket for deg. Her finner du unike barer og en mer chill atmosfære. Passer godt for en rolig kveld med drinks eller en koselig date :)

Failed to load image...

Ojalá, en koselig bar i Malasaña med sand på gulvet

Spiller du for det andre laget er det Chueca du helst vil gå til. Her endte så klart jeg opp første dagen jeg var i Madrid og dro ut alene. Interessant opplevelse! Sist men ikke minst så har du Atocha der den største klubben i Madrid hører til; Kapital. Denne klubben er noe helt for seg selv. Med 7 etasjer og forskjellig musikk i hver etasje, er det alltid noe for hver smak. Med mindre du liker å stå i kø en time så er det viktig å være der tidlig. Helst rundt 12 tiden; det fyller seg opp kjapt!

Failed to load image...

Beer pong nights
Failed to load image...

Kapital - største nattklubben i Madrid

Dette er vel også en god tid å nevne Citylife Madrid. Som sagt er det mye som skjer i Madrid og Citylife Madrid er et selskap som arrangerer fester, reiser og lignende (mest for internasjonale studenter)

Hver uke er det for eksempel disse eventene:

Mandag: Salsa kurs etterfulgt av “Fuckin Monday” som er en største internasjonale festen hver uke

Tirsdag: College nights: Betal 10€ for så mye drikke du vil til kl 1:30 og syng karaoke eller spill Beer Pong. 3€ for å være med på Beer Pong turnering der pilsen blir servert og vinneren får 150€. Lett favoritten min for å si det sånn!

Onsdag: International Wednesday på Kapital

Torsdag: Meet and speak: Møt folk fra hele verden i en litt roligere/koseligere stemning.

Etc...

De arrangerer også reiser til steder i Spania eller land i nærheten som Marokko og Portugal for en billig penge. Andre lignende selskaper er BeMadrid og SmartInsiders.

Reise

I Spania er det en del random ferier som gjør at man får en del langhelger (jeg fikk i hvert fall det) som betyr en perfekt mulighet til å reise. Det er også ganske billige flybilletter til byer i Europa; for eksempel koster en flybillett tur-retur Milan bare 40€. Jeg har dermed fått reist og har planer om å reise en god del både her i Spania og rundt omkring i Europa. Siden Madrid er midt i Spania er det lett å reise til byer som Valencia, Malaga, Barcelona, Granada og nærmere steder som Toledo, Salamanca og Segovia. Jeg er allerede godt i gang og kommer til å ha besøkt alle disse før utvekslingen er ferdig. Både Marokko og Portugal er også nærme - og også anbefalt å sjekke ut :)

Failed to load image...

Bilder fra diverse turer (Chefchaouen, Toledo, Granada, Paris)

Så det var en sniktitt på livet mitt i Madrid og om du vurderer å reise på utveksling hit så har du forhåpentligvis fått litt innspill om hvordan det er å være her. Det er bare å ta kontakt med meg hvis det er noe du lurer på om Madrid. (stulenmorten@gmail.com)

Håper du griper muligheten og tar turen :) Takk for meg!

Kommentarer

Vennligst logg inn for å kommentere