image
Skrevet av Hege Haavaldsen25. okt. 2018 kl. 11:15

Hei og hopp allihopa!

Nå er det en liten stund siden jeg skrev sist, så da tenkte jeg det var på tide med en liten oppdatering om oppholdet mitt i Australia. En ting jeg lovte å snakke litt om er studiene, så da tenker jeg at vi får unna det kjedeligste først, og så kommer det litt morsommere ting etter hvert.

Litt om studier

Hvordan er det å studere i Australia, og hva er forskjellene fra NTNU? For det første, antallet kinesere. Og det er ikke ment på noen som helst annen måte enn at i alle fagene jeg tar er et stort flertall av studentene fra Kina. Ikke noe galt med det, men etter å nå ha jobbet med 5 kinesere på et gruppeprosjekt i to måneder kan jeg si at de har en litt annen oppdragelse når det kommer til selvstendighet i arbeidet sitt. Det må mye mer detaljstyring til, hvis ikke er det ikke mye initiativ som blir tatt. Litt frustrerende i blant, men det løser seg som oftest. En annen forskjell er at alle fagene har øvinger som teller på karakteren. I de fagene jeg tar som har eksamen teller eksamenen bare 60%, mens de resterende 40% kommer fra øvingsopplegget. Det passer meg veldig bra, for det er litt mer motiverende å bruke tid på en øving når du vet at resultatet faktisk betyr noe. Ellers er det egentlig ganske likt, jeg har ikke merket de helt store kulturforskjellene i skolearbeidet, og det er forså vidt greit, for det er nok å gjøre i de fagene jeg har. Jeg har to eksamener dette semesteret, og i dag fikk jeg vite at begge to er 6. november. Den ene er fra 08:00 – 10:00 og den andre er fra 11:15 – 13:15. Happy days.

Failed to load image...Sånn, nok om studier, nå over til litt mer interessante ting. Hva har jeg så bedrevet tiden min med her nede når jeg ikke studerer? For å være ærlig, ikke så mye i hverdagen, det er ganske travelt, men jeg har allikevel fått tid til å dra på to ekskursjoner pluss litt andre ting.

Ekskursjon 1: Stradbroke Island

Den første av ekskursjonene var til Stradbroke Island i Moreton Bay, der var vi i tre dager og gjorde noen forsøk og opplevde litt natur. Men hvorfor ekskursjon tenker du kanskje. Det har seg slik at jeg tar et marinbiologifag kun for å få være med på ekskursjonene, for de tar deg med til steder som du ellers ikke ville kunnet dra til like lett.

"På Stradbroke Island fikk vi sett rumpa til en koala"

På Stradbroke Island fikk vi sett rumpa til en koala - de er stort sett høyt oppe i trærne og vanskelige å få sett i god vinkel - kenguruer, hval og en drøss med andre mer eller mindre interessante skapninger.

Etter denne ekskursjonen tok jeg dykkerlappen. Ja du leste riktig, jeg, Sander Masoud Zandi, er nå sertifisert dykker, til tross for at jeg har litt talassofobi (frykten for dypt vann). Det å dykke var ikke noe jeg hadde planlagt å gjøre, dypt vann der jeg ikke kan se bunnen skremmer meg, i hodet mitt er det garantert en gigantisk hval som kommer til å svelge meg. Merkelig nok viser det seg at det ikke stemmer. Dykking her er utrolig kult, det er så mange forskjellige dyr man kan se, og man kommer utrolig nært på de.

"Bart og dykking er ingen god kombo"
Failed to load image...

På vei ut for å ta dykkerlappen. Bart og dykking er ingen god kombo.

Ekskursjon 2: Heron Island

I slutten av september hadde vi midtsemesterferie i en uke, og da dro vi igjen på ekskursjon, denne gangen til Heron Island. Det er en øy midt i Great Barrier Reef med en forskningsstasjon og et ferieresort. En natt på resortet koster 500 AUD (ca 3000 NOK), mens vi fikk fem netter pluss mat og utstyr på forskningsstasjonen for rundt 800 AUD. Det var jo en ekskursjon, så vi var ute på revet og gjorde forsøk, men forsøkene handlet mest om å snorkle rundt og observere det som var på revet. Det var helt utrolig å se hvor mye liv som er der, og vi lærte veldig mye om hvordan de forskjellige artene er avhengige av hverandre.

Failed to load image...

Barten måtte bort når det skulle snorkles og dykkes så mye!

Failed to load image...

Lilla koraller ser fine ut, men det er faktisk et tegn på stress. Friske koraller skal være brune og kjedelige, det er fisken rundt som skal være fargerik!
Failed to load image...


"Og der, 4-5 meter unna meg var det en hai!"

Snorkling var ikke det eneste vi gjorde, når man har muligheten til å dykke i et korallrev så må man gjøre det! Vi dykket ned til 15 meter og fikk se havskilpadder på nært hold, masser av fisk og gigantiske korallstrukturer. Jeg hadde håpet å få se en hammerhai, men dessverre hadde jeg ikke nok flaks til det. Det får være nok å ha sett to andre typer hai (white tip og black tip), en drøss med forskjellige typer skater og tilnærmet uberørt natur. Det med hai er jo litt spennende, spesielt en av dagene da jeg snorklet i solnedgangen og dykket ned for å se på noen koraller. Da jeg var nede kikket jeg til venstre, og der, 4-5 meter unna meg var det en hai. Man skvetter jo litt til da, selv om de ikke er farlige, for selv de små ser ut som de større brødrene sine. Det samme gjelder for skater, de er ganske store og kommer veldig nært land, så en av gangene jeg skulle opp av vannet innså jeg at det var 10-15 piggskater mellom meg og stranden. Det er for så vidt samme art som drepte Steve Irwin, så det gjelder å vise litt respekt.

Failed to load image...

You looking at me, bruh!?
Failed to load image...

Skate av typen uten pigg
Failed to load image...

HAI!
Failed to load image...

En STOOOR fiskestim som svømte blant korallene.

Turen til Heron Island er definitivt et minne for livet, vi måtte ta båt i to timer fra fastlandet for å komme dit, og det var ingen dekning whatsoever bortsett fra litt halvdårlig wi-fi på forskningsstasjonen. Hvis du forestiller deg en sydhavsøy med hvite strender og masse natur så ser du Heron Island. Dessverre ender alle gode ting, og nå er jeg for lengst tilbake i hverdagen, de siste øvingene skal gjøres, prosjekter skal ferdigstilles og det skal leses til eksamen. Det er litt dritt, men samtidig har jeg sommerferie etter 12. november, og det er om under en måned! Håper at høsten og vinteren hjemme ikke er for ille.

Takk for at dere leste, neste oppdatering kommer når du minst venter det!

Failed to load image...


Failed to load image...

Snorkling i solnedgang slår sjeldent feil

Kommentarer

Vennligst logg inn.